Novinarski obračun na Bleiburgu: Je li desničar Bujanec napao ljevičara Majića ili je bilo obrnuto?

Novinarski obračun na Bleiburgu: Je li desničar Bujanec napao ljevičara Majića ili je bilo obrnuto?

Možda ste čuli, voditelja Bujice Velimira Bujanca danas je jedan od novinara koji su izvještavali iz Bleiburga optužio da ga je pljunuo. Nešto kasnije javio nam se spomenuti n0vinar, Danijel Majić iz lista Frankfurt Rundschau, te nam je prepričao incident.

Majić je sa Bleiburga već izvještavao 2013. i 2018., ali još nikada nije, priča, doživio ništa slično. “Komemoracija je već bila pri kraju pa sam otišao do spomenika na blajburškom polju kako bih vidio tko je od naših, hrvatskih političara tamo. U jednom trenutku sam primijetio da mi se približavaju Velimir Bujanec, njegova supruga i još neki ljudi. Prepoznao sam ga, naravno, pisao sam o njegovim nastupima po hrvatskim katoličkim zajednicama u Njemačkoj“, priča nam Majić.

Čini mu se da Bujanec nije znao tko je sve dok se iz njegovog društva nije izdvojio čovjek kojeg Majić poznaje kao Hrvata koji živi u Frankfurtu. „On mi je pristupio i obratio mi se po imenu, ko fol da mi čestita što sam došao izvještavati o svome narodu. Mislim da je Bujanec tek tada shvatio tko sam. Šutio je i ljutito me gledao, sve dok njegova supruga nije počela vikati na mene“, kaže nam Majić. Nije se obazirao na sve glasniju viku i psovke gospođe Bujanec. Kada mu je dosadilo slušati galamu okrenuo se da ode, i tada ga je netko pljunuo u vrat.

„Pogledao sam prema njima i shvatio da je to bio Bujanec. Odlučio sam da se neću upuštati u sukob pa sam se ponovo okrenuo, a on me opet pljunuo. Ovaj put u kosu“, kaže Majić. Svađa je privukla veću grupu ljudi, priča nam, a dobar dio njih znao je tko je on. „Tada sam shvatio sam da sam dobro poznat hrvatskoj dijaspori“, kaže nam Majić kroz smijeh. „Počeli su mi prijetiti, njih dvadesetak, a netko me u gužvi i pokušao udariti. Policija se pojavila u zadnji čas”, piše Telegram. 

Policajci su Majića izveli iz gungule, ali ne prije nego što ga je netko uspio udariti. „Da, netko me u prolazu udario nogom, ali nisam mu vidio lice“, kaže Majić. „Policajci su me odveli na stranu i rekli mi da je netko prijavio da provociram. Objasnio sam im što se dogodilo, i da sam ja novinar. Prihvatili su moje objašnjenje i zamolili me da se ne vraćam pred spomenik kako bi izbjegli veće probleme.“ Nakon što su se okupljeni razišli, Majić je otišao u policijsku postaju gdje je dao detaljan iskaz o onome što se dogodilo, kaže nam. „Tamo su mi rekli da pljuvanje nije kazneno djelo i da Bujanca mogu privatno tužiti. To ću i učiniti. Već sutra ću se čuti s austrijskom odvjetnicom i dogovoriti se što ćemo dalje poduzeti“, završava Majić.

Incident na Bleiburgu na svom je profilu danas spomenuo i Velimir Bujanec. Njegova verzija je, očekivano, malo drugačija od one njemačkog novinara. Bujanec piše da policija „privela ljevičarskog provokatora“, te Majića optužuje da je izazivao okupljene. „Majić je vrijeđao i provocirao nekoliko starijih osoba, jednu gospođu s krunicom oko vrata i starijeg gospodina s hrvatskim barjakom. Kada je policija vidjela tu spodobu kako provocira hodočasnike, odmah su ga priveli“, piše Bujanec. Voditelj je objavio i video na kojem se vidi kako policija odvodi Majića, dok netko od ljudi u blizini žestoko psuje.

Foto: Facebook