“Merkel i Plenković krenuli su u boj protiv populizma i nacionalizma: Ispada da je nacionalizam jednako nacizam”

“Merkel i Plenković krenuli su u boj protiv populizma i nacionalizma: Ispada da je nacionalizam jednako nacizam”

Sanja Mikleušević, novinarka HRT-a i novinar Večernjeg lista, Davor Ivanković, gostovali su u Točki na tjedan i komentirali posjet njemačke kancelarke, Angele Merkel, Hrvatskoj.

Ivanković kaže da je dosta čudno to što je njemačka kancelarka upravo u jeku kampanje za europske izbore odlučila doći u Zagreb.

“I njemački se mediji čude, i naši mediji se čude. Sigurno nije došla zato što obožava našeg premijera. Sad su si dali truda na ovome skupu u Ciboni dokazati tu veliku intimizaciju. Izgleda da je ona došla predati poruke u Zagreb i iz Zagreba zato što se vjerojatno ne može potući s populistima na njihovom terenu, mislim na okupljanje u Milanu, a nije baš previše jasno zašto je odabrala Zagreb”, rekao je Ivanković.

“Je li Zagreb povoljna lokacija zato što ovdje postoji premijer koji doslovce citira one poruke za kakvu se Europu Merkel zalaže, naš premijer to prati u stopu točno po svim točkama, iste misli ima, iste parole govori. To je jedan boj protiv populizma i nacionalizma, što je dosta čudno. Ispada da je nacionalizam jednako nacizam u ovom trenutku, što nije točno”, rekao je Ivanković.

Mikleušević, pak, ne vidi ništa čudno u dolasku njemačke kancelarke, penosi N1

“Ja se ne čudim toliko dolasku Merkel u Hrvatsku, jasna je poruka odaslana, ona ima svoju funkciju i činjenica jest da je premijer Plenković visoko pozicioniran i da je iznimno voljen unutar Unije i u tom smislu i gledam činjenicu da je Merkel došla u Hrvatsku poslati te poruke”, rekla je Mikleušević.

“Ako je išta točno, onda je to da Andrej Plenković svake godine ima sve jaču poziciju, njegova karijera ima strelovit uzlet i pitanje je radi li on to zbog sebe ili za Hrvatsku i hoće li svoje interese pretpostaviti Hrvatskoj ili obrnuto. Bilo je priče da se Plenković priprema za europsku karijeru, ali to je bilo u jeku maštovite ideje da bi ga u HDZ-u mogla naslijediti Kolinda Grabar Kitarović. Sad su to objavili i međunarodni utemeljeni izvori, postalo je legalno pričati o tome da postoje igrači s rezervne klupe koji bi mogli uletjeti. Sve je moguće. Plenković je i potvrdio rekavši vidjet ćemo da su to moguće kombinacije, ali kad bi on to sad napravio, mislim da to ne bi bilo dobro za Hrvatsku, za njega možda bi, ali za Hrvatsku ne bi, obzirom na to kako je postavio stvari u Hrvatskoj i u HDZ-u i u Vladi. To bi stvorilo veliki kaos i destabilizaciju u Hrvatskoj”, rekao je Ivanković.