Obrat u slučaju “žigosanja u Zadru”: Pupovac poticao javnu histeriju kako bi izbjegao pitanja o sukobu interesa?

Obrat u slučaju “žigosanja u Zadru”: Pupovac poticao javnu histeriju kako bi izbjegao pitanja o sukobu interesa?

Potpuni obrat u slučaj navodnog “žigosanja” učenice u Zadru. Sve je više dokaza da je djevojka dopustila kolegi iz razreda da joj napravi slovo “U”:

-Malo pomalo, došlo se i do druge strane priče koja je zgrozila Hrvatsku, a to je da je djevojka, s velikom vjerojatnošću, sama dopustila ili zatražila od razrednog kolege da joj napravi slovo ‘U’. Govorimo, dakako, o velikoj vjerojatnosti, nastaloj na temelju brojnih razgovora s njenim školskim kolegama. Jedna njezina poznanica kazala nam je sljedeće: “Pošto živim na Boriku i često prolazim pokraj škole i pijem kavu u Terre, viđam tako i ***, koja često dolazi u ustaškim majicama, ide u Admirala… Dječak joj slovo ‘U’ nije mogao napraviti u jednome potezu, bez da se ona trznula… pa tamo je bilo 20 učenika…”, piše Jutarnji list.

Nedugo nakon što je u petak ujutro na Facebook profilu otkriveno  kako se fotografirala u majci s ustaškim znakovljem, ta profilna fotografija – čiji je  “screenshot” u međuvremenu snimljen – “nestala” je i zamijenjena njezinom slikom s cvjetićima u kosi.

Nakon ovog nemilog događaja u zadarskoj srednjoj školi nastala je opća histerija u hrvatskoj javnosti. Gotovo da i nije bilo političara koji se  o tome nije očitovao, a posebno je bio kritičan Milorad Pupovac.

“Tim zabrinjavajućim i uznemiravajućim činom prekršeni su Ustav u pogledu nacionalne ravnopravnosti i neometanog ostvarivanja nacionalne pripadnosti, Zakon o nediskriminaciji i 325. članak Kaznenog zakona, kojim je zabranjeno poticanje na bilo koji oblik mržnje i nasilja”, ustvrdio je Pupovac. Zanimljivo je da se Pupovac tako dramatično obratio javnosti na dan  kada je Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa  zaključilo da je prekršio zakon jer se 2016. godine nije izuzeo iz glasovanja o dodijeli proračunskog novca udrugama nacionalnih manjina među kojima je i SNV kojem je predsjednik.

Iz zapisnika sjednice Savjeta, koji je dostavljen povjerenstvu, navodi se da je odluka o raspodijeli novca donesena jednoglasno, a od glasovanja se izuzeo Šandor Juhas.

Foto: Denis Cerić/Hina