IZBORI U CRNOJ GORI: Ovo je europski orijentiran Jakov Milatović koji bi u drugom krugu mogao pobijediti korumpiranog Đukanovića

IZBORI U CRNOJ GORI: Ovo  je europski orijentiran Jakov Milatović koji bi u drugom krugu mogao pobijediti korumpiranog  Đukanovića

Crna Gora je u nedjelju birala novog predsjednika, a prema prvim izbornim rezultatima očekuje se i drugi krug izbora.

Nakon 85 posto obrađenih glasova, na predsjedničkim izborima u Crnoj Gori najviše glasova osvojio je Milo Đukanović – 35,posto , objavili su iz Centra za monotoring i istraživanje (CEMI).

Na drugom mjestu je Jakov Milatović iz Pokreta Europa sad (PES) s 29,5 posto glasova.

To je svojevrsno iznenađenje jer je favorit za drugi krug bio čelnik prosrpskog Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić. Mandić osvojio je 19 posto glasova, a zastupnica Socijaldemokratske partije Draginja Vuksanović Stanković 2,8 posto.

Kandidat Ujedinjene Crne Gore, Goran Danilović, osvojio je 1,3 posto glasova upisanih birača, dok influencer Jovan Radulović ima 0,7 posto glasova.

Jakov Milatović rođen je 1986. godine u Podgorici, gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju u Luči. Osnovne studije završio je na Ekonomskom fakultetu Univerziteta Crne Gore s prosječnom ocjenom 10 i bio je student generacije. Dobitnik je brojnih domaćih nagrada i inozemnih stipendija.

Boravio je na Sveučilištu Illinois kao stipendist američke vlade, kao stipendist austrijske vlade na Sveučilištu u Beču, a kao stipendist Europske komisije na Sveučilištu u Rimu.Magistarski studij iz područja ekonomije završio je na Sveučilištu u Oxfordu kao stipendist britanske vlade.

Radio je u NLB banci, Deutsche banci, a zatim u Europskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD).

Ostala iskustva i usavršavanja stjecao je u njemačkoj Zakladi Konrad Adenauer, London School of Economics, Sveučilištu u Pekingu, Leadership Academy Sveučilišta Stanford i dr.

Autor je nekoliko stručnih radova i koautor dviju knjiga.

Pokrivao je funkciju ministra za ekonomski razvoj u Vladi Crne Gore od prosinca 2020. do travnja 2022. godine.

Oženjen je i otac troje djece.

Manje nepravilnosti

Prema podacima crnogorske Državne izborne komisije do 15 sati glasalo je oko 44 posto upisanih birača, a očekivanja promatrača su da izlaznost neće prijeći 68 posto.

Ana Nenezić iz Centra za monitoring (CEMI) kazala je za TVCG da je izlaznost nešto veća nego na prethodnim predsjedničkim izborima 2018. i negdje na razini parlamentarnih izbora iz 2016. Nenezić napominje i da je na predsjedničkim izborima izlaznost uvijek nešto manja nego na parlamentarnim.

Govoreći o nepravilnostima rekla je da ih je bilo dosta, ali da ne mogu utjecati na sam birački proces, a tu se ponajprije misli na fotografiranje glasačkih listića te iznošenje glasačkih listića s biračkog mjesta.