Karolina Vidović Krišto: Hrvatski Telekom osuđen je na kaznu od 45 milijuna kuna, ali je sud proglasio zastaru

Karolina Vidović Krišto: Hrvatski Telekom  osuđen je na kaznu od 45 milijuna kuna, ali je sud proglasio zastaru

Karolina Vidović Krišto ponovno je upozorila na problem koji Hrvatska ima s korupcijom.

“Hvala našim liječnicima koji su jučer digli glas protiv nepravde te pogotovo pokazali svoju brigu za budućnost naše Domovine. Svakome dobronamjernom je jasno da nam je zdravstvo u slobodnom padu, kao nažalost i niz drugih društvenih segmenata.Hrvatski građani se vode kao djeca u vrtiću bez teta čuvarica.

Jer, ako Hrvatska pri prodaji INA-e bude oštećena, a naknadno čak plaća stotine milijuna eura kazni MOL-u, onda je jasno da Hrvatsku državu i njezine građane nitko ne zastupa. Ako Hrvatski Telekom bude osuđen na kaznu od 45 milijuna kuna, ali sud proglasi zastaru za tu kaznu, onda je jasno da je netko dopustio da hrvatskim građanima tih 45 milijuna bude uskraćeno. Ako nam milijuni eura propadnu na obnovi zgrada vlade i sabora zato što su vladini dužnosnici bili prespori ili nesposobni, onda su ti milijuni uzeti hrvatskim građanimaHrvatska se sustavno pljačka, i to je činjenica koju nitko razuman ne može osporiti.

Vladajuće strukture su onesposobile državne institucije kako bi korupcija bila moguća. Logična je posljedica da u nedostatku djelovanja hrvatskih institucija, hrvatske interese nitko ne zastupa, ili čak ponekad izravno radi protiv njih.U sustavu koji blokira rad institucija, sposobnost i rezultati su neprihvatljivi, a nesposobnost, podobnost i ucjenjivost su prihvatljivi.Rezultat je u potpunosti očekivan: nedostatak novca u zajedničkoj blagajni; znači, nema novca za zdravstvo, obrazovanje ili infrastrukturu.Liječnik u Varaždinu zaradi dva ili tri puta manje nego njegov kolega u Grazu, a isti slučaj je i s trgovkinjom ili konobarom.

Razlog je jednostavan, novaca u državnoj blagajni nema zbog krađe i nereda, gospodarstvo je nefunkcionalno i navezano na politiku, te koristi uskoj skupini odabranih, a šteti ogromnoj većini obespravljenih.Kada dopustimo da sudovi ne rade po zakonu, da DORH štiti kriminal umjesto da ga progoni, onda je to pravni nered koji uvijek i u svakoj državi uzrokuje stagnaciju, nepravdu i, naravno, siromaštvo.Rješenje je samo jedno: ono se zove poštivanje zakona bez iznimke. To, pak, znači odgovornost postojećih struktura, jer su one uzročnik današnjeg stanja.Ako DSV imenuje suca Kleina za šefa suda u Splitu, a javno je poznato da je kršio zakone i o tome jedino ja progovorim, onda je to dokaz da postoji lopovska solidarnost ključnih društvenih činilaca, koja sprječava normalan život hrvatskih građana.Slučaj suca Kleina jest i izrazito dramatičan. Jer ovakvo otvoreno kršenje zakona od najviših pravosudnih tijela moralo bi izazvati opći otpor u društvu, kakvom svjedočimo ovih dana u Izraelu.

U Hrvatskoj je slučaj DSV-a i suca Kleina u potpunosti zabranjen i ne postoji u javnosti, a upravo to stanje jest izrazito alarmantno.Stalno ponavljam i ponavljat ću – nema europskog standarda i europskih plaća uz istovremenu primjenu zakona na jugo-balkanski način. Jednostavno, ova dva pristupa ne idu zajedno; europski standardi znače europsku primjenu zakona, balkanska primjena zakona znači balkanski standard.Poštivanje zakona znači nisku korupciju, znači uređeno i dinamično gospodarstvo, znači prednost sposobnosti nad podobnošću; a sve skupa znači: dobar standard, dobre plaće i pristojne cijene.

Hrvatska ima vrijedne ljude, lijepu i bogatu državu, ali se Hrvatskom loše upravlja. Ti loši i nelojalni upravitelji učinit će sve da ostanu upravitelji, točnije, vladajuće elite će sve učiniti da u Hrvatskoj institucije ne profunkcioniraju. Jer, ogromna većina današnjih moćnika i bogatih u Hrvatskoj to bogatstvo je stekla na nepošten i neprihvatljiv način, a uspostava vladavine prava značila bi njihov pad, gubitak pozicija, a za dobar dio možda i zatvor.Današnji moćnici će isto tako davati prostor novim licima na političkoj sceni kako bi stvarali dojam da se događaju promjene.

Taj prostor će se davati ciljano i isključivo onima koji su pod kontrolom, koji su ucijenjeni ili su kupljeni.Te lažne reformatore prepoznat ćete vrlo lako: kada netko od navodnih novih lica dobiva prostor na HRT-u ili drugim mainstream medijima, onda vam treba biti jasno da je riječ o igračima današnjih moćnika.Dobra vijest je da su Hrvati uvijek u teškim trenucima znali prepoznati prave i odane, ali se i oduprijeti “lažnjacima”.

Hrvatska jest u krizi, ali isto tako, ukoliko maknemo ovu današnju strukturu, uredimo Hrvatsku te uspostavimo vladavinu prava, zasigurno ćemo stvoriti dobar život i vratiti svoje raseljene ljude.Danas na blagdan sv. Josipa, zaštitnika Hrvatske. Želim svima koji nose ime po sv. Josipu sretan imendan”, ističe Karolina Vidović Krišto.

Foto: Hina