Ozbiljno istraživanje nedvojbeno pokazalo: I cijepljeni mogu biti širitelji korone

Ozbiljno istraživanje nedvojbeno pokazalo: I cijepljeni mogu biti širitelji korone

Delta varijanta koronavirusa lako može prijeći s cijepljenih ljudi na njihove ukućane, pokazalo je britansko istraživanje čiji su rezultati objavljeni u četvrtak, uključivo i na one cijepljene. 

Studija londonskog Imperial Collegea pokazuje kako se iznimno zarazna delta varijanta može širiti čak i među cijepljenom populacijom, prenosi Reuters. 

Istraživači naglašavaju da to ne umanjuje potrebu za cijepljenjem jer je to najbolji način sprječavanja teških oblika covida-19, dodajući da su potrebne i ‘booster’ doze. Otkrili su i kako zaraza kod cijepljenih brže posustaje, pišu 24sata.

„Čestim i ponovljenim uzorkovanjem kontakata covid-19 slučajeva saznali smo da se cijepljeni mogu zaraziti i prenijeti zarazu unutar kućanstva, uključujući na cijepljene ukućane“, rekla je Anika Singanayagam, koautorica istraživanja. 

„Naši zaključci daju važan uvid u to zašto delta varijanta uzrokuje visoke brojeve zaraženih diljem svijeta, čak i u državama s velikom stopom cijepljenih“. 

U istraživanju je sudjelovao 621 ispitanik. Od 205 kontakata iz kućanstva zaraženih covidom-19, 38 posto necijepljenih bilo je pozitivno, u usporedbi s 25 posto cijepljenih. 

Cijepljeni kontakti koji su bili pozitivni na covid-19 prosječno su primili cjepivo ranije od onih koji su bili negativni, što je znak da imunitet slabi i da su potrebne ‘booster’ doze. 

Stoga se s pravom ostavlja pitanje o koristi koje imamo od covid potvrda koje nam, ovo istraživanje je pokazalo, daje lažnu sigurnost.

Foto: Hina