Gordan Lauc pita Ivana Đikića: Je li i on shvatio da je bolje zaraziti se ljeti nego zimi

Gordan Lauc pita Ivana Đikića: Je li i on shvatio da je bolje zaraziti se ljeti nego zimi

Gordan Lauc piše o najnovijem istraživanju koje je pokazalo da težina bolesti ovisi o količini virusa koju netko primi.

“Težina bolesti ovisi o količini virusa koju primite. To smo pretpostavljali i prije, no sada je u uglednom časopisu objavljen znanstveni rad koji to jasno pokazuje baš za SARS-CoV-2.

Zanimljivo je da je ovaj rad jutros na twiteru podijelio prof. Ivan Đikić. Znači li to da je i on shvatio da je bolje zaraziti se ljeti, nego zimi. Ljeti je prijenos virusa manje učinkovit, dakle dobit ćete manju dozu i imati blaže simptome. Ljeti je i naša mukozna barijera učinkovitija nego zimi, dakle i ona će dodatno smanjiti količinu virusa.

A i bolnice su ljeti manje opterećene… To govorim još od prošlog ljeta i uglavnom me zbog toga nazivaju “čudovištem koje ljudima govori da je dobro da se zaraze”.Naravno da je najbolje ne zaraziti se nikada, no tu privilegiju će sebi moći priuštiti samo iznimno bogati ljudi. Mi svi ostali ćemo sigurno doći u kontakt s ovim virusom. Jedino što možemo učiniti da na razmjerno siguran način smanjimo rizik bolesti je cijepiti se.

Nikakve druge „mjere“ nemaju smisla dok nismo u situaciji preopterećenja sustava zdravstva. A i u toj situaciji su bilo kakve nametnute mjere vrlo slabo učinkovite i jedino što „radi“ je osobni oprez i odgovornost, te redovito provjetravanje i nakon toga ovlaživanje zraka u prostorijama u kojima boravimo”, ističe Lauc koji je u drugom postu ponovno problematizirao agresivni “pandemijski marketing”.

“The Economist prenosi studiju CDC-a koja tvrdi da ako se cijepite protiv covid-19, onda ćete imati cca tri puta manju vjerojatnost da umrete od bilo čega drugog osim covida…

Ovo cjepivo ne samo da sprječava covid, već liječi i sve druge bolesti i čini vas skoro pa besmrtnim…Neki kažu da se radi o globalnoj zavjeri, no ja u to ne vjerujem. Mislim da se radi samo o profitu koji se mjeri u desetinama milijardi dolara, a kad su toliki novci u igri onda se poneki marketingaši i lobisti malo previše zaigraju s promidžbenim porukama…

Nemojte me krivo shvatiti. Ovo cjepivo doista smanjuje rizik teškog oblika bolesti i trebaju se cijepiti svi kojima prijeti rizik teškog oblika bolesti. (iako prema novim studijama zaštita ipak nije onoliko dobra koliko su prve studije pokazivale).No treba razlikovati ovo cjepivo koje je je trijumf moderne znanosti, od beskrupuloznog marketinga koji ga nameće i onima koji i bez cjepiva neće imati teški oblik bolesti”, ističe Lauc.

Foto: Hina