ZAŠTIĆEN KAO LIČKI MEDVJED: Hoće li Linićev prijatelj i bivši član HDZ-a uplatiti pet milijuna kuna u proračun

ZAŠTIĆEN KAO LIČKI MEDVJED: Hoće li  Linićev prijatelj i bivši član HDZ-a uplatiti pet milijuna kuna u proračun

Bivšem HDZ-ovom premijeru Ivi Sanaderu kojem je u ponedjeljak objavljena i treća pravomoćna osuđujuća presuda, šest godina zatvora u slučaju Ina-MOL, bit će naknadno određena jedinstvena zatvorska kazna.

Iako je nominalno riječ o 19 godina robije koliko je skupio u tri okončana procesa, prema zakonu iz vremena izvršenja kaznenih djela ukupna kazna zatvora ne može biti veća od 15 godina, a u koju se uračunava i šest i pol godina koliko je dosad proveo iza rešetaka u režimu zatvorske kazne ili istražnog zatvora.

Pojednostavljeno rečeno, za maksimalno osam i pol godina Sanader bi morao izaći iz zatvora, ali može i ranije ako, sasvim je izvjesno, zatraži uvjetni otpust. Osuđeniku je na raspolaganju tužba pred Ustavnim sudom koji je poništio presudu s prvog suđenja za Ina-MOL, ali i podnesak pred Europskim sudom za ljudska prava, javlja Novi list.

Bivšem premijeru koji služi šestogodišnju kaznu zatvora zbog slučaja »Planinska«, mahom kroz liječenje i rehabilitaciju u toplicama prije 12 dana objavljena je i druga pravomoćna presuda u slučaju Fimi-medija u kojem je zajedno sa svojom bivšom strankom HDZ proglašen krivim za izvlačenje novca iz državnih tvrtki preko istoimene marketinške tvrtke.

Gdje je novac

Kazna mu je simbolično smanjena s osam na sedam godina. Uz to Sanader još uvijek čeka konačnu presudu u aferi HEP-Dioki, jedinom slučaju u kojem je nepravomoćno oslobođen zajedno s nekadašnjim HDZ-ovim tajkunom i vlasnikom Diokija Robertom Ježićem od optužbi da je preko HEP-a osiguravao jeftiniju struju Diokiju.

Tri godine nakon prvostupanjske odluke i devet godina od optužnice, Vrhovni sud trebao bi danas imati i sjednicu o ovom slučaju. Suoptuženi, bivši šef HEP-a Ivan Mravak u međuvremenu je preminuo.

Tužiteljstvo ih je teretilo da su Državni proračun oštetili za oko 19 milijuna kuna, a osim što je kupio 3,8 milijuna kuna jeftiniju struju, Ježić je od HEP-a dobio i 15 milijuna kuna pozajmice po nalogu tadašnjeg premijera Sanadera.

Suđenje u ovom slučaju započelo je tek 2018. jer su se Sanader, Ježić i Mravak žalili na loše zdravstveno stanje. Spomenutog Ježića, poduzetnika sa sigurnom švicarskom adresom, javnost će dugo pamtiti po neispunjenom obećanju o povratu pet milijuna eura koje je ponovo aktualizirano recentnom pravomoćnom presudom u slučaju Ina-MOL.

Kako smo jučer izvijestili, Sanader i čelnik mađarskog MOL-a Zsolt Hernadi, i dalje nedostupan hrvatskom pravosuđu, pravomoćno su osuđeni jer su 2009. dogovorili mito od 10 milijuna eura za prepuštanje upravljačkih prava Ine mađarskoj kompaniji.

Polovina od 10 milijuna eura, zaključio je sud, ostala je upravo na računu Ježićeve tvrtke, a njemu je sada i pravomoćno naloženo da novac uplati u korist Republike Hrvatske, dok se isti toliki iznos oduzima od prvooptuženog Sanadera.

Ježićevo obećanje da će vratiti taj novac seže još u listopad 2012. godine kada je sudac Županijskog suda u Zagrebu Ivan Turudić privodio kraju prvo suđenje za Ina-MOL.


Časni sude!

U srpnju 2015. Ustavni sud srušio je osuđujuću Turudićevu presudu protiv Sanadera od 10 godina zatvora, točnije, pravomoćnu presudu Vrhovnog suda iz 2014. od devet godina, odredivši novo suđenje.

– Časni sude, uplatit ću novac u najkraćem mogućem roku, treba mi 30 dana, obećavao je s figom u džepu Ježić prije devet godina, krajem listopada 2012.

Vrlo brzo je reterirao opravdavajući se kako ne može uplatiti novac jer presuda još nije bila pravomoćna. Još zabavniji trenutak, sjetit će se mnogi, Ježić je imao pred TV-kamerama u rujnu 2017. ponovno se pojavivši u sudnici zagrebačkog suda, ovog puta kao svjedok u ništa manje slavnom procesu za Fimi-mediju.

Nakon što je sudu ispričao da mu je HDZ-ov rizničar Mladen Barišić dao 300.000 eura da preko svog računa kupi blindirani BMW za Sanadera, po izlasku iz sudnice Ježića su novinari odlučili »pitati za zdravlje«, odnosno, kada će vratiti novac u Državni proračun kao što je obećao.

– Vi stvarno niste normalni!? – rječit je bio Ježić prije četiri godine odbrusivši ekipi RTL-a, očito aludirajući kako još uvijek nema pravomoćne presude.

No, nakon silnih pravosudnih vratolomija jedinstvena prilika za Ježića stvorila se ovog ponedjeljka. Rok za uplatu je 15 dana od pravomoćnosti i zaprimanja presude, u korist proračuna i epiloga koji bi graničio sa senzacijom.

Zanimljivo je da je Rober Ježić bio član HDZ-a i prijatelji Ive Sanadera, ali i nekad vrlo moćnog SDP-ovca Slavka Linića.

Foto: Hina