Papa Franjo o pokušaju Ursule von der Leyen da Europi ukrade Božić: U povijesti su mnoge diktature to pokušale učiniti

Papa Franjo o pokušaju Ursule von der Leyen da Europi ukrade Božić: U povijesti su mnoge diktature to pokušale učiniti

U razgovoru s novinarima na povratnom letu iz Grčke u ponedjeljak, 6. prosinca, papa Franjo je za dokument EU-a u kojem se ne preporučuje korištenje izraza “Božić” rekao da je to anakronizam “razvodnjenog sekularizma”. Izjavio je i da je spreman poći u Moskvu na idući sastanak s patrijarhom Kirilom, prenosi Vatican News.

U povijesti su mnoge diktature to pokušale učiniti. Sjetite se Napoleona: još od toga doba… Sjetite se nacističke, komunističke diktature… to je svojstveno razvodnjenom sekularizmu i osuđeno je na neuspjeh, rekao je Papa komentirajući interni dokument Europske komisije pod nazivom Union Of Equality u kojem se predlažu smjernice Europske komisije za inkluzivnu komunikaciju te su navedeni kriteriji koje treba usvojiti za zaposlenike Komisije u vanjskoj i internoj komunikaciji.

U internom dokumentu se, među ostalim, preporučuje službenicima da ne trebaju polaziti od pretpostavke da svatko slavi Božić te da stoga umjesto izraza “božićni blagdani” u nekim situacijama radije koriste izraz “doba praznika/blagdana”. Dokument je ubrzo povučen, prenosi IKA.

Europska unija se mora vratiti idealima otaca utemeljitelja, a to su bili ideali jedinstva, veličine, i paziti da ne krene putem ideološke kolonizacije. To bi moglo završiti podjelom među zemljama i biti uzrokom propasti Europske unije. Europska unija mora poštivati svaku državu i njezin unutarnji ustroj, raznolikost zemalja, a ne da ih želi činiti jednolikima. Mislim da to neće učiniti, to joj nije namjera, ali tu valja biti na oprezu…. Svaka zemlja ima svoju posebnost, ali svaka je otvorena drugima. Suverenost Europske unije je suverenost braće u jedinstvu u kojoj se poštuje individualnost svake zemlje. I budno paziti da ne postane nositeljicom ideološke kolonizacije. Zato je pitanje Božića anakronizam, istaknuo je Papa.

Papa Franjo u razgovoru s novinarima je izjavio da je spreman otići u Moskvu na idući sastanak s partijarhom Kirilom, što bi bio prvi put da neki papa putuje u glavni grad Rusije. „Spreman sam otići u Moskvu i razgovarati s bratom“, rekao je Papa novinarima u zrakoplovu na povratku iz posjeta Cipru i Grčkoj.

Dodao je da bi ovaj tjedan u Rim trebali doći visoki dužnosnici Ruske Pravoslavne Crkve kako bi dogovorili mjesto i vrijeme susreta.