Mediji bombastično pisali o smrti 22-godišnjeg mladića: Evo što se zapravo dogodilo

Mediji bombastično pisali o smrti 22-godišnjeg mladića: Evo što se zapravo dogodilo

U KB Dubrava u noći s nedjelje na ponedjeljak preminuo je 22-godišnjak, koji je bio hospitaliziran zbog infekcije virusom COVID-19.

“U Dubravi je bio oko tri tjedna, na intenzivnoj i na respiratoru, no stanje mu se pogoršavalo. Do dolaska u bolnicu smatralo se da mladić nema nikakve komorbiditete, međutim, tijekom liječenja otkriveno je da zapravo boluje od teške kronične bolesti, koja do tada nije bila prepoznata ni dijagnosticirana”, potvrdio je za Večernji list prof. Bruno Baršić, šef Kriznog stožera KB Dubrava.

Direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za Europu Hans Kluge rekao je u ponedjeljak kako će znanstvenicima biti potrebno još oko dva tjedna da bi više znali o omikron varijanti koronavirusa.

“Ta se varijanta vrlo brzo proučava i trebat će nam još dva ti tri tjedna da saznamo više. Ali zašto je Svjetska zdravstvena organizacija zabrinuta… zato što (omikron) ima puno više mutacija nego bilo koja varijanta prije nje, što znači da postoji mogućnost da se brže širi i da postoji veća opasnost od ponovne infekcije”, poručio je Kluge za Televiziju Crne Gore.

S druge strane, on je podsjetio na beta varijantu koronavirusa koja je također detektirana u Africi, a imala je sposobnost izbjeći imunosni odgovor cjepiva. No na kraju ipak nije postala dominantna varijanta.

Na pitanje zašto je u Europi, i pored velikog broja cijepljenih,  stopa transmisije koronavirusa i dalje velika, odgovorio je kako cjepiva ne prekidaju širenje virusa, već štite pojedinca od ozbiljnog obolijevanja i smrtnog ishoda. Samim tim, cjepiva, kako kaže, spriječavaju kolaps bolnica.

Kluge je istaknuo da je potrebno provesti ono što on naziva “cjepivo plus pristup”, koji predviđa cijepljenje i istodobnu primjenu mjera iz područja javnog zdravlja i preventivne mjere.

Na pitanje hoćemo li se trebati cijepiti svakih šest mjeseci, Kluge ističe da je sada potrebno vidjeti što će se dogoditi nakon boostera.

“Znamo da imunitet koji pruža cjepivo opada, posebno od tridesetog tjedna nakon cijepljenja, zato je predložen booster. Sada treba vidjeti šta će se dogoditi nakon boostera”, objašnjava Kluge.

Ističe da je jedan od mogućih scenarija da bolest s pandemijske situacije pređe na endemsku.

“Da ovaj virus postane sezonska pojava kao recimo gripa, i tako bi se ljudi jednom godišnje cijepili. To bi bila relativno povoljna situacija”, zaključio je Kluge.

Na slici: Ilustracija

Foto: Hina