Nimalo drugarska kritika: Gotovcu se ne sviđa kako je Tomašević preko noći ukinuo mjeru roditelj odgojitelj

Nimalo drugarska kritika: Gotovcu se ne sviđa kako je Tomašević preko noći ukinuo mjeru roditelj odgojitelj

U međuvremenu se konačno nešto počelo događati i u nekad najvećoj oporbenoj stranci SDP-u. Njihova najveća, zagrebačka podružnica, nakon skoro godinu dana od raspada i raspuštanja i izbacivanja iz članstva, konačno je dobila novog predsjednika koji dosad nije bio u političkoj orbiti, ali je evo strelovito u nju ušao.

Riječ je o profesoru radnog prava Viktoru Gotovcu koji je pozornost privukao svojom razgranatom društvenom mrežom koja ide od Zlatka Hasanbegovića do visokih pripadnika crkvenog klera. Od suradnje s Ivom Josipovićem do suradnje sa Zdravkom Mamićem i obiteljskih veza sa osuđenim Udbašem Zdravkom Mustačem.

Još više od svojih poznanstava i poslovnih suradnika Gotovac je pozornost privukao najavom da će Zagrebu vratiti Trg Maršala Tita, ali i da će neku gradsku lokaciju imenovati po ubijenoj djevojčici Aleksandri Zec koju su zajedno s njezinim roditeljima likvidirali pripadnici tzv. Merčepove skupine, javlja RTL.

Novi predsjednik zagrebačkog SDP-a Viktor Gotovac je bio i večerašnji gost RTL Direkta.

Premoćno ste pobijedili u gradskom SDP-u, vise od dvije trećine glasova čini mi se u drugom krugu?

68 osto.

Znači li to da je Peđa Grbin dobro pripremio teren za vašu pobjedu kad je iz stranke izbacio par tisuća članova?

Pa valjda je. Plan je dobar, plan je uspio do kraja, tako da.

Vi jeste dio tog novog vodstva SDP-a? Vi ste favorit, miljenik, Peđe Grbina ili kako?

Viktor Gotovac

Ima li uopće šanse da bi drugačije bio izabran? Mislim, ja sam sigurno osoba koja će raditi. Sjedište će biti na Iblerovom trgu. I raditi za dobro Iblerovog trga, ali ne samo za dobro Iblerovog trga, ali ne samo za dobro Peđe Grbina niti svoje osobno. Za dobro svih članica i članova, za dobro svih simpatizera i simpatizerki. Glasačica i glasača, ali osim toga svih građana grada Zagreba.

 Ja mislim daje to nešto za što me se izabralo, da zapravo pokušamo od SDP-a napraviti jednu opciju koja će moći doprinijeti građanima grada Zagreba. Pomoći možemo jer mislim da nema više čekanja. Obnova predugo stoji, moramo ponuditi neke ideje u vezi s time. Komunalna pitanja, grad nam je dosta zapušten.

Grad je i prljav, smeće se dosta ne odvozi, a meni je neprihvatljivo da bude neka isprika, da zbog toga što radnici čistoće nemaju COVID potvrde smeće stoji pa se ne prikuplja i onda ga moramo gledati. Na neki način uživati u “kantogradu” sa punim kantama, ne samo s praznim.

Kako bi vi to promijenili?

Pa ja mislim da je savršeno jasno, mora se ili angažirati neke ljude ili na neki način djelovati prema onim zaposlenicima koji nemaju COVID potvrde.

Pozornost ste privukli najavom povratka Trga Maršala Tita je li to bio neki marketinški trik ili što?

Ne, to je zaista moje osobno uvjerenje. Ja mislim da je to ono što socijal demokracija, humanizam i u konačnici antifašizam kao nešto što SDP baštini, znači. Meni je to savršeno jasno, naravno privučena je i pozornost. Ja mislim da je to dobro, dobro je da reflektori obasiju ideje koje će dolaziti iz SDP-a.

Ideje koje ćemo ostvarivati, nećemo samo koristiti ovako da se uvučemo kod vas u emisiju ili neki drugi medij. Ima naravno puno drugih ideja, ima puno drugih problema, obnova, komunalna infrastuktura, Grad Zagreb je doista grad problema.

Moramo to promijeniti , ali i ideologija je važna. Moramo se boriti za nešto. Ne možemo mi svi skupa te stvari samo nekako onako stavljati pod tepih. Po nečemu se razlikuje SDP od HDZ-a. Recimo ja ću sutra biti na Adolfovcu i mislim da bi bila jedna briljantna ideja i da premijer Plenković. Točno gdje će se komemorirati Aleksandru Zec i mislim da bi bilja briljantna ideja da i premijer dođe i da doista vidi. Ja mislim da ako dođe da će mu rado svi oni tamo koji će sutra govoriti objasniti.

To je jedna doista mučna sekvenca povijesti ovog grada ali ako je problems amo u Aleksandri Zec, što ja mislim da nije. Mi moramo u Zagrebu komemorirati tu građanku grada Zagreba kojoj je netko uzeo život i grad. Ali ima još 400 i više djece i još mnogo više civila po cijeloj Hrvatskoj koje netko drugi nije komemorirao i ja bih ih komemorirao odmah.

To je neka kritika vašem koalicijskom partneru koji je na vlasti, stranci Možemo?

To nije kritika, to je nuđenje pomoći.

To je drugarska kritika, tako se to zove?

To je drugarsko nuđenje pomoći ali i kritika, opravdanje da svi građani grada Zagreba..

Što se događa u Zagrebu, samo objasnite, što se događa po pitanju odvoza otpada?

Pa pročitali ste vjerojatno kao i ja da radnici Čistoće nemaju Covid potvrde pa eto ne mogu se prikupit dovoljan broj radnika koji će to prikupljati. To je neprihvatljiva izlika. Znači građani grada Zagreba zbog osobnih izbora nekih zaposlenika Zagrebačkog Holdinga, Čistoće, bilo koga. Ne smiju za onu cijenu koju plaćaju za komunalne usluge, to smeće ili bilo koju komunalnu uslugu ne dobivati.

Oko Aleksandre Zec su se složili i SDP-ovi koalicijski partneri, Možemo!, no oko Trga Maršala Tita ne. Smatraju da trenutno nije vrijeme za takva pitanja.

Ja mislim da kad mi sjednemo i kada se podsjetimo da smo zajedno bili na Trgu maršala Tita kada se tom trgu mijenjalo ime, ja sam siguran da ćemo se oni sjetiti tog vremena i da su tada mislili da će na pomoći da to učinimo. To nije ključna tema, ali je važna.

Stavit ćete to na dnevni red Skupštine?

Da, ali ja mislim d ato neće biti prva stvar, ali jedna od bitnih jest.

Ukidanje mjere roditelj odgojitelj, je li po vama to baš bilo nužno? 

Apsolutno ne. Ne sviđa mi se način na koji je to ukinuto. Mislim da se takve stvari ne ukidanju preko noći i da se treba ponuditi značajnije kompenzacije. Ne možemo se ponašati kao da su to neki drugi građani koji neće ostati bez nekog dohotka. Mislim da bi bilo puno praktičnije da se zaustavila primjena te mjere, a onda da se pokušalo dogovoriti s roditeljima kako da lagano prizemlje, a ne da postanu sirotinja koja neće svojoj djeci moći priuštiti da u Zagrebu budu građani.

Zanimljivo je da kao ljevičar imate dosta prijatelja i poznanstava na desnici od Zlatka Hasanbegovića do Ivana Penave, istodobno ste kažu dobro uvezani i u gradske strukture, bili ste i u krugu Zorana Milanovića dok je bio premijer, pa Ive Josipovića dok je bio predsjednik. Jako vam je šarena ta društvena orbita u kojoj se krećete?

Imam 46 godina i imam svoju prošlost i svojih se prijatelja neću odreći. Dapače, nekad ću od njih crpiti upravo ideje protiv kojih ću se možda boriti, ali uvijek ću imati svoj stav. Ja mislim da je iskrenost, poštenje, ispravnost, ono po čemu se cijene političari, a ne spin i medijski naslovi. Ja ću svoje stavove pokušati opravdati, a ako neću uspjeti, neću imati povjerenje niti u stranci niti u javnosti.

Foto: Hina