Pernarovo “pismo” iz Zambije: Mediji u Hrvatskoj su prijateljski nastrojeni prema optuženicima, a mene kao svjedoka diskreditiraju

Pernarovo “pismo” iz Zambije: Mediji u Hrvatskoj su prijateljski nastrojeni prema optuženicima, a mene kao svjedoka diskreditiraju

Saborski zastupnik Ivan Pernar komentirao je suđenje optuženim Hrvatima u Zambiji i atmosferu koja se stvorila oko ovog događaja koji je pobudio interes svjetske javnosti.

“Vrlo zanimljiva misao je da obitelj optuženih nisu u šoku zbog monstruoznih optužbi koje im se stavljaju na teret, kao ni zbog dužine moguće kazne u slučaju da ih se osudi nego zbog mojeg svjedočenja?!Ispada da se najviše boje mene i to je sve što trebate znati o tome jesam li ja kompetentan i vjerodostojan svjedok.

Da nisam, da nemam ključna saznanja, ne bi bili u šoku zbog mog svjedočenja nego bi ga jednostavno ignorirali. Ali to više nije moguće.Gdje su sad oni novinari koji su im govorili da ja neću doći do Zambije, da me neće nikad prihvatit kao svjedoka i slično.

Tek sad su shvatili da su mediji lagali ne samo širu javnost nego i same optuženike i članove njihovih obitelji.

Ono što je najbitnije jest da pravosuđe u Zambiji nije korumpirano i mislim da se mnogi u Hrvatskoj koji su upetljani u aferu Kongo najviše toga i boje.Da su suci u Zambiji poput Hrvatskih mislim da do suđenja ne bi ni došlo, da bi istraga trajala do Sudnjeg dana.

Upravo ta nemogućnost utjecanja na Zambijsko pravosuđe je ono što Grlić Radmana najviše uznemirava. Vjerojatno su naučeni na suce poput Hrvatskih koji odlučuju po političkoj direktivi. Zbunjen je kad on govori stalno da oni nisu krivi i da ih treba pustit, a suci u Zambiji ne trzaju na njegove izjave.

Valjda je mislio da će ih stvarno pustit van nakon njegovog urgiranja, možda ne zna za koncept neovisnosti pravosuđa? Da se postupke u tijeku ne treba niti komentirati, a kamoli pokušava prejudicirati ili sugerirati Zambijskom pravosuđu što bi trebali raditi.Tajnik MUP-a Zambije Matembo je najviše bio ogorčen zbog takvog ponašanja, rekao mi je da su vremena kada se iz Europe njima diktiralo što će i kako će se raditi iza njih.

Mislim da će se odnos bez poštovanja od strane Hrvatskih vlasti spram Zambijske države i pravosuđa optuženicima obiti o glavu”, napisao je Pernar koji se primijetio da su mediji u Hrvatskoj naklonjeni optuženicima te da su neprijateljski raspoloženi prema njemu.

Optuženi Hrvati u ponedjeljak izlaze pred sud

“U normalnom društvu se svjedoke u kaznenom postupku štiti, a građanska hrabrost se nagrađuje.Samo u Hrvatskoj gdje je na vlasti stranaka pravomoćno osuđena za kriminal, sustavno se od medija napada, vrijeđa i omalovažava one koji žele pomoći pravosuđu u kaznenom postupku u tijeku.

Takva mržnja i agresija od strane medija spram mene i naklonjenost prema optuženicima, daje za naslutit da su mediji sve samo ne nepristrani, da su itekako subjektivni, a da optužene za trgovinu djecom brane grčevito kao da se i njima samima sudi.

Ta sprega medija, visoke politike i optuženika za najgroznija kaznena djela nije nikakva novost za naše društvo, ali nevjerojatno je koliko su otvoreni i izravni u svom nastupu.

Ne pokušavaju niti prikriti svoju povezanost s optuženicima, već naprotiv napadaju i diskreditiraju svakoga tko se usudi javno govoriti, a kamoli učiniti ono što je dužnost svakog savjesnog građanina, a to je biti svjedok u kaznenom postupku.

Što se tiče svih onih koji mi javno i privatno zahvaljuju na tome što radim, želim im reći da moj čin nije po ničemu poseban, ja samo radim ono što je moja dužnost kao građanina. Da u Hrvatskoj ima više građanske svijesti nikada se ne bi dogodilo da kriminalna organizacija upravlja državom, a mediji progone one koji svjedoče protiv optuženika za najgroznija kaznena djela”, zaključuje Pernar.