Plenković izgubio živce kada su ga novinari pitali o odgovornosti Krunoslava Katičića: Priznao je da i on poznaje uhićenog odvjetnika

Plenković izgubio živce kada su ga novinari pitali o odgovornosti Krunoslava Katičića: Priznao je da i on poznaje uhićenog odvjetnika

Premijer Andrej Plenković je bio vidno nervozana kada su ga novinar pitali o odgovornosti glavnog tajnika HDZ-a Krunoslav a Katičića.

“Jučerašnji sastanak s članovima NO-a je bio jasan što želimo. Ima puno neodgovorenih pitanja. Nema ostavki tu. Vlada ima mehanizme predlaganja i opoziva pojedinih članova. Mi ćemo vući poteze. Mislim da ni MOL-u nije u interesu da im se ovakva stvar događa.”

“Rješavat ćemo krizu zakonitim i drugoročno održivim putem. Imali smo već previše pravnih sporova oko Ine koji su loše završavali po Hrvatsku. Moramo vući obazrive i pametne poteze”, dodao je.

O eventualnom propitivanju članova stranke umiješanih u aferru rekao je: “To što je netko član stranke, ne znači da ima utjecaja. Meni ovo djeluje kao zlouporaba položaja. Katičić je bio vjenčani kum Šurjaku nakon fakulteta i g. Šurjaka poznajem od prve godine fakulteta. Nije Zagreb Peking. Ali to ne znači da bilo kakav kontakt, prijateljstvo, kumstvo ima veze s tim što pojedina osoba napravi. Što mislite da se netko konzultira s nama prije nego što nešto napravi?”

O propitivanju članova stranke dodao je: “Čovjek je na mjestu direktora za plin u Ini, nemam pojma tko ga je tamo postavio. Da je imao tako velike kvalitete, možda bi postao nešto, ali nije.”

“Sad će se sve provjeriti da se ispita ima li još ovakvih situacija. Otkud znamo da nema? Uvijek smo radili na korist građana i gsopodarstva. U ovakvoj krizi imati takve profite, pa to je užas”, napomenuo je, javljaju 24sata.

Na pitanje je li opcija razlaz s MOL-om: “Oni imaju svoje dioničare i zakonske okvire. Da je taj razlaz tako jednostavan, davno bi se to napravilo, nije to rastava braka.”

Objašnjavajući kako je afera otkrivena naglasio je: “Svaka banka ima odjel koji se bavi sprečavanjem pranja novca. Mogli su ovi iz banke spavati. Brzina signaliziranja Uredu je bio vrlo učinkovit i brz, a novac je u ovom slučaju sačuvan.”

O načinu prodaje plina u Hrvatskoj i dozvolama HERA-e rekao je: “Imali smo sastanak s predsjednikom HERA-e i pitali kako se to dogodilo, dogodilo se sukladno zakonu. Oni koji se žele baviti trgovanjem plina moraju ispuniti određene kriterije i kad dobije odobrenje, sve što se kasnije zbiva, druge institucije trebaju reagirati kako su reagirale. Trgovina plinom je laptop posao jedne osobe koja zna što radi. Ne morate imati firmu od tisuću ljudi.”

Krunoslav Katičić i Andrej Plenković

O eventualnom otkupu Ine rekao je: “Država nastoji ostvariti ciljeve temeljem mjerljivih parametara. Nismo kolekcionar umjetnina. Mi možemo dati ponudu koja se temelji na profesionalnoj evaluaciji. To smo napravili. Ovakva energetska kriza pokazuje da su sve ranije odluke, da Ina ide u proces privatizacije, bile loše. To sam rekao puno puta.”

Podsjetimo, Teleskop je otkrio da je glavni tajnik HDZ-a Krunoslav Katičić je u jako dobrim odnosima s uhićenim Josipom Šurjakom, predsjednikom Hrvatske odvjetničke komore. Intenzivno su se družili za vrijeme studija na Pravnom fakultetu u Zagrebu, a to su prijateljstvo zadržali sve do danas i okrunili kumstvom.

” Da, oni su jako dobri još od vremena kad smo zajedno studirali na Pravnom fakultetu u Zagrebu. Znam da Krunoslav Katičić ima vikendicu u Jelsi, a Šurjak je također s Hvara”, izjavio je za Teleskop poznati zagrebački odvjetnik koji je studirao s Katičićem i Šurjakom. Glavni tajnik HDZ-a potvrdio nam je da poznaje Josipa Šurjaka još od 1989. godine i da mu je bio kum 1995. godine.

Naslovna fotografija: Andrej Plenković sudjelovao je na okruglom stolu koji je organizirao uhićeni odvjetnik Josip Šurjak

Foto: Hina