Orbanovo soliranje: Je li podao dušu Putinu za “bocu plina”

Orbanovo soliranje: Je li podao dušu Putinu za “bocu plina”

Mađarska je potpisala ugovor s ruskim energetskim divom Gazpromom za 5,8 milijardi kubičnih metara dodatnog prirodnog plina dnevno, objavio je na Twitteru glasnogovornik mađarske Vlade Zoltan Kovacs

Zoltan Kovacs, glasnogovornik mađarske vlade, rekao je da se radi o dodatnim isporukama uz već ranije dogovorene.

‘Opskrba energijom Mađarske je osigurana’, dodao je.

Gazprom će Mađarskoj preko Srbije u rujnu i listopadu isporučiti još najviše 5,8 milijuna prostornih metara prirodnog plina uz količinu predviđenu dugoročnim ugovorom, potvrdio je i mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto na Facebooku, javlja Tportal.

Naglasio je da transportni pravci određuju odakle Mađarska može kupovati prirodni plin, a opskrba zemlje energijom bila bi nemoguća bez ruskih izvora. Ministar vanjskih poslova rekao je da je već u kolovozu stiglo više plina iz Gazproma, maksimalno 2,6 milijuna prostornih metara dnevno, piše mađarski Forbes.

Ova objava dolazi u trenutku kada Europa pokušava smanjiti potrošnju energije i nositi se sa smanjenjem opskrbe ruskim plinom. Naime, prije dva tjedna EU je počeo provoditi plan za 15-postotno smanjenje potrošnje plina kako bi izašao na kraj s naglim porastom cijene energenata nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Neke zemlje europskog bloka ipak se odbijaju strogo držati tog plana koji ipak govori o “dragovoljnom smanjenju potražnje”.

Mađarska koja ovisi o plinu koji se izravno doprema iz Rusije, zatražila je izuzeće.

Foto: Hina/Arhivska fotografija