Plenković se pohvalio: Slovački i Češki premijeri ljetuju u Dalmaciji, otprije znamo da su Slovenci “okupirali” Hrvatsku

Plenković se pohvalio: Slovački i Češki premijeri  ljetuju u Dalmaciji, otprije znamo da su Slovenci “okupirali” Hrvatsku

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sastao se u Splitu s premijerima Češke i Slovačke, koji provode odmor u Hrvatskoj. Nastavljamo graditi kvalitetne odnose, poručio je premijer Plenković na Twitteru.

– Drago mi je u Splitu susresti se s predsjednicima vlada Češke i Slovačke, mojim prijateljima Petrom FialomEduardom Hegerom, koji provode ljetni odmor u Hrvatskoj. Nastavljamo graditi kvalitetne odnose, napisao je premijer Andrej Plenković na Twitteru.

Nedavno je Većernji list pisao o tome tome kako je cijela slovenska vlada na ljetovanju u Hrvatskoj.

Da slovenski premijer Robert Golob odluči sazvati izvanrednu i hitnu sjednicu vlade te da želi uživo vidjeti svoje ministre, najlakše bi mu bilo organizirati sastanak u Hrvatskoj. Preciznije, na hrvatskoj obali, stajalo j eu testu Večernjeg lista.

Proteklih su godina strani političari jako pazili da lokaciju za ljetni odmor odaberu u svojoj domovini jer odabir ljetovališta svakog političara nosi i političku poruku, kako o odnosima dviju država tako i onu usmjerenu vlastitim građanima. Često se to doživljava kao test predanosti radu, domoljublja i ekonomske odgovornosti, od toga koliko se novca potroši, do toga da, ako se troši, novac ostaje u domovini.

Dok prijašnjih godina u susjednoj Sloveniji Hrvatsku ministri nisu puno spominjali, iako mnogi političari ne samo da ljetuju već ovdje imaju i nekretnine, ove je godine gotovo cijela slovenska vlada u Hrvatskoj, i to otvoreno govori.

Led je probio sam premijer Golob, koji je još u lipnju objavio fotografije s kraćeg odmora na Brijunima, dodatno raščupane kose od soli i vjetra te neobrijan, napisavši kako “more čini čuda”, a uz fotografiju zalaska sunca dopisao “Čarobno”.

Za usporedbu, bivši premijer Janez Janša nikada nije, barem ne javno, napustio slovenske planine tijekom odmora.

Ministrica vanjskih poslova Tanja Fajon također će na Jadranu roniti i trčati. Da voli aktivan odmor, potvrdili su iz njezina ministarstva. I prije je ljetovala u Hrvatskoj pa itekako iz prve ruke zna o gužvama na granicama. I njezina stranačka kolegica, ministrica pravosuđa Dominika Švarc Pipan ljetovanje s obitelji provodi na hrvatskoj obali.

Bivši premijer, a sada ministar obrane Marjan Šarec već deset godina odlazi u isto mjesto u Istri, a odmor provodi uz knjigu.

Ministar gospodarstva Matjaž Han tradicionalno ljetuje na Pagu, gdje ljetuje cijeli život. Sa suprugom ima manju obiteljsku kuću pa će, kako su poručili iz njegova ministarstva, odmor provesti u društvu prijatelja i starih znanaca.

Ministar infrastrukture Bojan Kumer planira uzeti godišnji odmor samo za vikend i tjedan dana u kolovozu. I ministar za odnose sa Slovencima u susjednim zemljama i svijetu Matej Arčon najveći dio odmora provest će u Hrvatskoj.