Uznički zapisi Branimira Glavaša: Tri klauna idu u Knin, a Jadranka Kosor ima poseban zadatak

Uznički zapisi Branimira Glavaša: Tri klauna idu u Knin, a Jadranka Kosor ima poseban zadatak

Branimir Glavaš objavio je fragmente svojih “uzničkih zapisa” iz 2007. godine kada je bio u zatvoru . Opisao je kako se osjećao u zatvoru dok su njegovi “prijatelji ” Vladimir Šeks, Ivo Sanader i Stipe Mesić bezbrižno išli na proslavu Oluje u Knin, a onda na Sinjsku alku.

“..Dvanaest godina je prošlo od pobjedonosne akcije Hrvatske vojske «Oluja», a ja još uvijek brojim svoje zatvorske dane. Od samog jutra radio pompozno najavljuje državni blagdan, Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, te proslavu u Kninu gdje će se pojaviti zajedno Mesić, Sanader i Šeks. Spremaju se ta trojica zajedno iz Knina i put Sinja, po prvi puta zajedno na tradicionalnu alku u Sinj.

Svih dosadašnjih godina prvi je sapunao dasku drugom i trećem, drugi prvom i trećem, a treći prvom i drugom. Prljavo i licemjerno, da ne može biti podmuklije.Mjesecima su sva trojica smišljala gdje će koji kojega zajebati i od njega napraviti «majmuna»., ali vidi sada, odjednom sloga i zajedništvo cijele državne vrhuške.

Da ne znam što je pozadina, pitao bih se od kuda sad to? Pa jednostavno, sva su trojica toliko u aferama posljednjih nekoliko tjedana, da jednostavno sada moraju pokušati sanirati štetu i pokazati nekakvo jedinstvo državnog vrha prema vani, odnosno prema hrvatskoj javnosti. Moraju jedan drugog štititi, da bi politički opstali. Mesić se još uvijek nije oporavio od šoka kojeg mu je priredio Zagorec u Beču, kada mu je snimio razgovor sa Sašom Perkovićem, kada je ovaj vođen bolesnom željom da napakosti nekome iz Tuđmanovih vremena, pokušao potvrditi autentičnost dokumenta koji bi bacio napokon otvorenu sjenu na Sanaderov lopovluk o kojem godinama postoji pogovor, a sada se ukazala prilika da se to i dokumentira.

Da bi dobila na uvjerljivosti, ta tri klauna su na kninskoj tvrđavi pokušavala šalama umanjiti efekte afere «Zagorec», pa je Sanader da bi pokazao kako nije ljut na Mesića rekao da su problemi između njih trojice riješeni na način da je on (Sanader) dao Mesiću i Šeksu po par zlatnih poluga, pa je sada između njih sve u redu. I upravo zbog toga trebalo je iskoristiti taj blagdanski dan, kao dan makar prividnog zajedništva, kako bi ih nacija, koja je znala da se slažu «kao rogovi u vreći», o njima stvorila neku novu (o njima) percepciju u javnosti.Svečanu misu povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, održao je Šibensko-kninski biskup Ante Ivas koji je u prvim redovima crkve poredanim dužnosnicima koji, inače u crkvu baš i ne idu i u Boga ne vjeruju, očitao lekciju kakvu nisu očekivali.

Biskup se Ivas oštro okomio na Haški sud koji sudi pobjednicima, a za čega je upro prstom u vlast, okomio se i na domaće sudove koji sude braniteljima, rekavši da su Hrvatskoj nametnuti neki novi tužitelji i novi suci, a usprotivio se i nekoj novoj «etičkoj oluji koja ruši mjerila dobra i zla», naglasivši kako «oluja neodgovorne slobode i demokracije obezvređuje i ruši životne temelje hrvatske državnosti”. Biskup Ivas je u direktnom radio i TV prijenosu rekao da u toj «Oluji» i u Hrvatskoj dobiva zagovornike (Pupovac i društvo) monstruozna optužba, kako je i ova Država nastala na zločinačkom pothvatu.

Ovu misu koju je držao na Dan pobjede, biskup je posvetio “selektivnoj svjetskoj pravdi koja je velikoj većini naroda neshvatljiva, što je kobna sjena nad današnjim danom”. Poruke biskupa Ivasa bile su jasne i tukle su točno u «sridu», tamo gdje je bilo ovom vladajućem “triu” i najbolnije. Upravo ta Ivasova propovijed u potpunosti je anulirala Sanaderov i Šeksov plan da eutanazira domoljublje preko dosadašnjih simbola Domovinskog rata. Uoči organizacije proslave u Kninu, Sanader je naredio Kosorici da se slike Ante Gotovine u Kninu moraju, ako ne u potpuno ukloniti, onda svesti na što manje moguću mjeru.

U tu svrhu Kosorica je dala tiskati na tisuće majica sa natpisima Oluja 1995-2007., jer je to bio jedan od perfidnih i demagoških načina da se marginaliziraju do tada prepoznatljivi simboli Domovinskog rata. Prvenstveno Gotovina i drugi hrvatski generali, ali i drugi hrvatski branitelji izloženi montiranim pravosudnim progonima, kako u Haagu, tako i u Hrvatskoj… Nastavlja se…