Plenkovićevi ministri razvlače Milanovića: Sada ga je i Fuchs prozvao zbog sinove petice

Plenkovićevi ministri razvlače Milanovića: Sada ga je i Fuchs prozvao zbog sinove petice

Pljušte reakcije na komentar predsjednika Zorana Milanovića koji je umirovljenu profesoricu nazvao protuhom i lažljivicom. Cijeli slučaj komentirao je i ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

“Nekoliko puta sam ponavljao da bi javno komuniciranje trebalo biti primjereno, da se ne bismo smjeli vrijeđati. Ako je netko u javnom službi onda itekako treba paziti jer se to analizira višekratno”, rekao je Fuchs u Dnevniku Nove TV.

Kazao je da je to nedopustivo. Rekao je da se nije čuo s ravnateljicom škole. “Čekamo da se čitav postupak završi. Nakon što je prosvjetna inspekcija obavila svoje, na policiji je da se utvrdi izjava profesorice koja je rekla da je od nje traženo da korigira ocjenu”, istaknuo je Fuchs, javlja Dnevnik.

“Po zakonu i određenim aktima, valjana zaključena ocjena je ona koja je prošla razredno vijeće, u ovom slučaju – to je ocjena pet”, pojasnio je Fuchs.

Rekao je da će se mijenjati sustav i da se ocjena neće moći mijenjati u “međuprostoru”.

Po nekim navodima, Sanja Musić Milanović je bila u školi nakon zaključivanja ocjene. Naime, dva tjedna prije toga roditelj ne bi trebao dolaziti u školu.

“Ako roditelj želi doći u školu, dužni su ga obavijestiti da ne može ući. Ravnatelj je dužan to osigurati. Ne možemo staviti policajce pred sve škole”, pojašnjava Fuchs.

Sporan e-mail

Fuchs je rekao da ne može komentirati poteze Musić Milanović jer ne zna je li ona bila u školi. “U tom mailu nema nijedna rečenica kojom se traži izmjena ocjene, taj se mail referira na nedostatke koji su se zbili pola godine ranije”, rekao je Fuchs.

Po njemu, pritisak je “indikativan”. Reporterka Dnevnika Nove TV Martina Bolšec Oblak podsjetila je ministra da postoje roditelji koji nisu zadovoljni radom nekih nastavnika.

Fuchs je rekao da zato postoje institucije koje kontroliraju rad. “Pokušavali smo vratiti dignitet nastavnicima – kroz ukidanja anonimnih prijava, dizanjem plaća preko 20 posto i onda u jednom trenutku dobijemo u javnoj sceni negativan, kontra-efekt gdje se nastavnike proglašava propalicama. To definitivno nije u redu”, kazao je ministar te dodao da je i sam svjestan da nisu svi bezgrešni, ali da “moramo raditi na uređenju društva”.

Ministar se osvrnuo i na inflaciju odlikaša u hrvatskim školama. “Na nastavnicima je da djeca dobiju realne ocjene. U onih šest gimnazija koje su pod izrazitim fokusom javnosti, dozvolili smo da se bodovni prag digne za deset bodova. Upisali su se đaci koji nemaju prosjek 5.0. Hrpa njih, koji su imali 5.0, otišli su u neke druge škole”, pojašnjava Fuchs.

Podsjetio je da je otvorena mogućnost za svaku školu da odluči hoće li uvesti prijemni ispit. “Imamo toliko mjesta u srednjim školama da nijedno dijete, imalo ono odličan ili nižu ocjenu, neće ostati neupisan”, zaključio je Fuchs.

Bolšec je kazala da su iz policije potvrdili za Dnevnik Nove TV da su primili informacije iz inspekcijskog nadzora i da će poduzeti mjere.