Poznata hrvatska književnica: Starost je dosadna. Najviše što me veseli je tehnologija. I mogućnost slobode. Ali bez para ništa

Poznata hrvatska književnica: Starost je dosadna. Najviše što me veseli je tehnologija. I mogućnost slobode. Ali bez para ništa

Poznata hrvatska književnica Sanja Pilić objavile je crticu o starosti.

“Starost je dosadna. Uvidite da se sve ponavlja kao neverending story. Samo u drukčijem obliku. Najviše što me veseli je tehnologija. I mogućnost slobode. Ali bez para ništa. Zdravlje se podrazumijeva. Barem u mom slučaju. Ljudi se mijenjaju. Ravnodušnost je ugodna. Zdrava pamet potrebna. Već u mladosti je treba imati.

Prolaznost je zagarantirana, nevažnost također. Zaborav. Ako vas nitko ne treba, ne vrijedite. Surova istina. Morate postojati. Kao sluškinja ili gazdarica, kao muza ili rob. Stvari su jednostavne, prizemne. Ili ćete pobjeđivati ili nećete. Sebe, vrijeme koje prolazi, tijelo koje propada, nepovoljne vijesti, tuđe bolesti i umiranja… Treba ostati optimist, a opet vidjeti tamnu stranu Mjeseca i to dobro.

Biti buntovnik s pristojnim manirima. Svađati se s usudom. Sačuvati ponos i smisao za humor prije nego li se pretvorite u prah. Od života zahtijevati dostojanstvo”, piše Sanja Pilić koja je jednom drugom prilikom, kada se zahvaljivala na rođendanskim čestitkama, poručila svojim prijateljima da se pobrinu za materijalne stvari.

“Hvala svima na čestitkama. Ne znam kaj da vam velim. Ovo mi je zadnji koji počinje s brojem šest. Kiša pada, Vladimira me izvela u Pif po super kiši i pljusku, sanjala sam da imam malo dijete od tri godine koje zna kakati u tutu, ali onda se pokaka po posteljini i posvuda, bila sam jako iznenađena i tužna, dijete je bilo slatko, plavo s kovrčavom kosom, zatim sam sanjala kišu koja pada u stan nemilice.

Inače stalno nekaj pretražujem, tako se posložilo, od tih stvari bi se mogao napraviti solidan muzej na kat, dva. To je kad imaš puno prošlosti koja i druge zanima. Inače, starenje je dosadno, ali i ugodno, dobro je imati djecu, unuke i družiti se s mladima. U životu se trebate pobrinuti za materijalne stvari, jer na kraju je sve zbilja prolazno osim mirovine koja stiže ili neke rente koju ste si osigurali. Ha, ha. Tak da budite praktični”, istaknula je Sanaj Pilić.

Sanja Pilić rođena je u Splitu 1954. godine. Završila je Školu primijenjene umjetnosti u Zagrebu, fotografski odsjek. Radila je kao fotografkinja, trik–snimateljica i koloristica na crtanom filmu. Surađivala je s Autonomnom ženskom kućom Zagreb i radila sa zlostavljanom djecom. Članica je raznih prosudbenih odbora za dječje stvaralaštvo.

Nastupa u školama na dječjim literarnim druženjima. Sa šest naslova zastupljena je u lektiri za osnovne škole. Objavila je do sada 37 knjiga za djecu i odrasle i 36 slikovnica. Djela joj postižu velike naklade, mnoga su doživjela po devet, deset i više izdanja. Neka od djela za djecu prevedena su na slovenski i albanski jezik. Serijal slikovnica o Maši vrlo je popularan već dugi niz godina. Sanja Pilić živi i radi u Zagrebu.

Po romanima “Sasvim sam popubertetio” i “Mrvice iz dnevnog boravka” napravljene su predstave u zagrebačkom kazalištu “Žar ptica”. Po slikovnicama “Maša i Božić” i “Maša i klaun” napravljene su predstave u Gradskom kazalištu Trešnja.

Foto: Hina