LISTA SRAMA: Poznati novinar duguje državi čak 194 305 eura. Na listi se nalazi i glazbena legenda, ali i jedan izuzetno imućan odvjetnik

LISTA SRAMA: Poznati novinar duguje državi čak 194 305 eura. Na listi se nalazi i glazbena legenda, ali i jedan izuzetno imućan odvjetnik

Na najnovijoj listi srama poreznih dužnika nalazi se ukupno 34.095 poreznih obveznika, koji državi na ime poreza, doprinosa, carina i trošarina te koncesijskih naknada duguju nešto više od 1,3 milijarde eura, objavila je u utorak Porezna uprava.

Visoko na listi dužnika je i poznati novinar Davor Butković koji je dužan čak 194 305 eura. On se na listi srama nalazi već godinama, ali je zanimljivo da svake godine duguje sve manje. Vjerojatno zato što dio enormnih dugova odlazi u zastaru.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: Lijepa Hrvatica Amani poljubila je ruku ocu koji je došao iz ratne Gaze: Poznati Hrvati se posvađali i oko toga

Na listi srama nalazi se i hrvatska glazbena legenda Darko Domijan koji je poznat po svom hitu “Ulica Jorgovana”. Darko Domjan je uz glazbena karijeru gradio i odvjetničku karijeru. Nije nam poznato kako je nastao dug od 79 302 eura. Nedavno se Domjan ponovno pojavio u javnosti kao izvođač pjesme o umirovljenicima.

Pozamašan dug ima i poznati odvjetnik Miroslav Plišo koji duguje državi čak 163.491 eura. Ovaj podatak iznenađuje jer je poznato da je odvjetnik Miro Plišo izuzetno imućan čovjek. Vrlo često se pojavljuje u medijima kao vlasnik ekskluzivne Stancije Meneghetti, kompleksa vila s bazenima u Balama kraj Pule, ali i kao proizvođač cijenjenih vina.

Miroslav Plišo

Već tradicionalno se na listi dužnika nalazi bivši nogometaš Dinama Dino Drpić koji je javnosti poznat i kao bivši suprug Nives Celzijus. On je državi dužan 114.519 eura.

Poznati glumac Momčilo Otašević dužan je državi 38.423 eura. Donedavno je bio u braku s glumicom Jelenom Perčin, a o njihovom razvodu su hrvatski mediji dosta često pisali u posljednje vrijeme.

Zanimljivo je da se na listi poreznih dužnika našao i poznati hrvatski poduzetnik koji živi na elitnoj adresi na Beverly Hills u predgrađu Los Angelesa. Riječ je o Frani Barbieriju koji je državi dužan čak 41 771 eura. Na poreznoj listi srama piše da je Frane Barbieri rođen 1969. godine i da mu je adresa stanovanja Beverly Hills. Frane Barbieri je u vezi s bivšom novinarkom i manekenkom Vanjom Halilović.

Momčilo Otašević

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: VIDEO: Stipe Mesić se u svojim memoarima obračunava s Tuđmanom. Hoće li pisati i o dolarima iz Australije koje je mučki strpao u svoj džep

Odvjetnica Doris Košta jedna je od trideset dvije tisuće građana čije se ime također našlo na poreznoj “listi srama”.

Košta pojašnjava: “Jamčim sa nekretninom koja je vrijedna skoro tri puta više od tog duga i Porezna uprava je upisana na tu nekretninu, prema tome ja od duga nisam pobjegla”.

Porezna uprava, naime, posljednjih godina uobičajeno zadnji dan listopada na svojim mrežnim stranicama objavljuje tzv. listu dužnika – popis dospjelih i neplaćenih dugova po osnovi poreza, doprinosa za obvezna osiguranja, trošarina, posebnih poreza, naknada za koncesiju te carina, ako je ukupni iznos duga veći od iznosa 39.816,84 eura za pravne osobe, za fizičke osobe koje obavljaju djelatnost veći od 13.272,28 eura; te veći od 1.990,84 eura za građane (pri čemu se građanima smatraju i fizičke osobe koje su prestale obavljati djelatnost).

Kako u priopćenju navode iz Porezne uprave, na danas objavljenom popisu dospjelih i neplaćenih dugova objavljenog nalazi se ukupno 34.095 poreznih obveznika pravnih osoba, fizičkih osoba koje obavljaju djelatnost i građana, s ukupnim dugom u iznosu većem od 1,3 milijarde eura.
Po podatcima Porezne uprave, na najnovijoj “listi dužnika” je 1.541 pravna osoba, s iznosom dugovanja od 550,3 milijuna eura.

Za poreze, doprinose i sl. dug ima i 3.930 fizičkih osoba koje obavljaju djelatnost (obrtnici), a duguju oko 172,6 milijuna eura.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: EKSKLUZIVNO: Karolina Vidović Krišto podnijela kaznenu prijavu protiv Vladimira Šeksa i Mladena Bajića. Evo za što ih tereti

Najveći broj i najveći iznos dugovanja imaju građani – na najnovijoj listi dužnika su 28.624 građana s dugovanjem od 601,4 milijuna eura.

Inače, Porezna uprava je “listu dužnika” prvi put objavila 31. srpnja 2012. godine i prvih se godina ta lista ažurirala četiri puta godišnje (krajem siječnja, travnja, srpnja i listopada), ali se od 2016. godine ažurira jednom godišnje (krajem listopada).

Iz Porezne uprave u današnjoj objavi najnovijih podataka o listi dužnika ističu kako kontinuirano provode postupak naplate i ovrhe radi naplate poreza, doprinosa i drugih javnih davanja, a sukladno odredbama Općeg poreznog zakona.

“Ovršni postupci provode se kontinuirano protiv svih poreznih obveznika, za dug koji nije plaćen u roku, neovisno o visini duga ili veličini subjekta koji je dužan”, ističu iz Porezne uprave.