VIDEO: Stipe Mesić se u svojim memoarima obračunava s Tuđmanom. Hoće li pisati i o dolarima iz Australije koje je mučki strpao u svoj džep

VIDEO: Stipe Mesić se u svojim memoarima obračunava s Tuđmanom. Hoće li pisati i o  dolarima iz Australije koje je mučki strpao u svoj džep

Bivši predsjednik Hrvatske Stipe Mesić napisao je memoare u kojima perfidno napada prvog hrvatskog predsjednika Franju Tuđmana.

U knjizi Mesić piše i da je nakon smrti Tuđmana u jednom od njegovih sefova pronađen velik novac. “U njemu su bili milijuni u stranim valutama iz donacija hrvatskih iseljenika te gotov novac Reda predsjednikovih vitezova. Zamjenica svih predstojnika Tuđmanova ureda Vesna Škare Ožbolt za pronađene novce je kazala: To nije bio privatni novac Franje Tuđmana ni novac koji je predsjednik dobio iz proračuna. Radilo se o donacijama koje u bile namijenjene predsjedniku.“

Mesić međutim zaključuje da se „uzimanje donacija za vrijeme obavljanja državničke dužnosti u svim zemljama demokracije naziva primanjem mita, što je kazneno djelo”, piše Telegram.hr.

Mesić uzima ček kojemu se izgubio svaki trag: Opravdano se sumnja da ga je on unovčio

Mesić tvrdi i da je Tuđman, nakon što je izabran za predsjednika, naredio da mu se uredi kuća te da se iz nje isele dotadašnji stanari. Predložio je i Josipu Manoliću, koji mu je bio susjed, da mu se o državnom trošku uredi stan, ali je Manolić odbio i rekao Tuđmanu „da ga ne uvlači u nešto za što nema novaca.“

Kao predsjednik Vlade, Manolić je kasnije dobio prvi račun na 350.000 njemačkih maraka, koliko je utrošeno na uređenje Tuđmanova stana od 300 četvornih metara. No ni to nije bilo sve, svjedočio je Manolić. Iz vile su iseljeni svi stanari, pa je trebalo urediti još 300 četvornih metara stanova bivših stanara; ukupna cijena koju je potrošio Tuđman popela se na 1.550.000 maraka, što je bilo više od vrijednosti cijele kuće, upozorava Mesić.

Spominjući Manolića, Mesić se prisjetio da ga je Joža nekoliko dana ranije bio nazvao. “Kazao mi je da se moramo naći i dogovoriti što ćemo dalje. Pitao sam ga: Joža, ti imaš 103 godine. Ja ću uskoro 90. Pa o čemu se nas dvojica još imamo dogovarati što ćemo dalje? Sve je iza nas, vrlo malo toga ispred. No Joža je inzistirao da se ipak nađemo,“ smijući se ispričao je Mesić.

Stip Mesiću se ne može vjerovati na riječ

Bit će zanimljivo vidjeti hoće li Mesić u svojim memoarima spomenuti u australsku avanturu kad je uzeo 30000 australskih dolara kojima se gubi svaki trag.

Stipe Mesić početkom 90-ih godina u Australiji je, kao HDZ-ovac, navodno sprečavao “torbarenje”. Međutim, ne samo da nije spriječio torbarenje nego je on, barem se tako čini, zaslužan što je novac nestao.

Već je odavno poznata snimka iz 1992. koja bilježi kako Mesić prima, a zatim u džep sprema ček. Već nakon godinu dana, 1993. godine, utvrđeno je da čekovi australskih iseljenika na ukupan iznos od 150.000 australskih dolara nikada nisu stigli do banke. Gdje je nestao novac darovan Hrvatskoj za obranu, oružje, pomoć braniteljima, izbjeglicama…Mesić nije znao dogovoriti.

Kako je išao ček za Hrvatski fond i obranu države, treba pitati onog tko je protestirao taj ček – kazao je Mesić dodajući:

Drugi ček na iznos od 30.000 australskih dolara za gospićku bolnicu zagubio se u “velikom muvingu”, a treći ček u iznosu od 50.000 australskih dolara namijenjen obnovi Sabornice dao sam Žarku Domljanu – rekao je Mesić.

Istaknuo je da je u Australiju poslan kako bi spriječio iseljenike da čekove olako predaju “u torbe”.

Ina Vukić, HDZ-ova tajnica za Australiju 1992. godine, ponovila je da je dosad prikupila opsežnu dokumentaciju o novcu poslanom iz dijaspore koju uskoro namjerava objaviti u knjizi. Za Večernji list napomenula je, pak, da je nitko od hrvatskih institucija osim novinara u posljednjih deset godina nije pitao da pokaže tu evidenciju.

Na slici: Josip Manolić, Stipe Mesić i Franjo Tuđman

Foto: Hina