Šef splitske policije očito ima problema sa sinovima. Njegov drugi sin je 2018. godine razbio službeni policijski automobil

Šef splitske policije očito ima problema sa sinovima. Njegov drugi sin je 2018. godine  razbio službeni policijski automobil

lobodan Marendić, načelnik PU SD u nedjelju rano ujutro podnio je neopozivu ostavku na svoju poziciju, a razlog je to što je njegov maloljetni 17-godišnji sin bio jedan od petorice napadača koji su u subotu u ranim jnutarnjim satima teško ozlijedili 23-godišnjaka ispred noćnog kluba Velvet u Splitu. Nakon što je mladić prebačen u splitsku bolnicu gdje je utvrđeno da ima frakturu lubanje i nagnječenje mozga te je hitno operiran, policija je pokrenula istragu te je tijekom nje, doznajemo, utvrđeno da se petero momaka sukobilo s žrtvom unutar kluba, a kada su ih redari izbacili van, nastavili su se tući vani na ulici.

Slobodan Marendić očito ima problema sa sinovima jer je njegov drugi sin 2018. godine pijan “ukrao” službeni policijski automobil i razbio ga.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: Sramota za hrvatski film i kulturu: Narkoman, alkoholičar i seksualni prijestupnik Dalibor Matanić odlučivao o tome tko će dobiti državni novac

U to vijeme je Marendićev sin imao 18 godina. Jednostavno je uzeo i razbio službeni policijski automobil vozeći ga sa 1,7 promila alkohola u krvi

Iz policijskih krugova ističu kako činjenica da je načelnik sina, nakon što mu je u utorak u tri sata u noći izmjereno 1,7 promila alkohola u krvi, odvezao kući umjesto na otrežnjenje u jedinicu za zadržavanje ne predstavlja kršenje procedure s obzirom na članak 137. Prekršajnog zakona.

– Granica od 1,5 promila alkohola u krvi nije jedini kriterij po kojem bi se prekršitelja moglo odvesti u policijske prostorije na otrežnjenje jer se u zakonu ne navodi da se to mora. Odredba zbog alkohola nije obligatorna. Osobe koje su za volanom uhvaćene pod utjecajem nekog opojnog sredstva, bilo alkohola, bilo droge, odvoze se u službene policijske prostorije do prestanka djelovanja opojnog sredstva u trajanju od 12 sati ako su se tijekom inicijalnog postupanja nakon što su uhvaćene u prekršaju protupravno ponašale.

Točnije, ako je vozač odbio alkotestiranje, ako je bio agresivan ili ako po njega, kad uputi poziv nekom članu obitelji ili prijateljima, nitko ne može doći, odvodi ga se na otrežnjenje – objašnjava nam naš izvor, dodajući pritom da se procedura prekršajnog postupka nastavlja redovnim putem kao i kod svih ostalih građana koji se nađu u toj situaciji. Međutim, sama činjenica da je vozio policijski automobil, u koji nije smio ući čak ni kao putnik iako ga je njegov otac zadužio za korištenje 24 sata dnevno, upravo je ono zbog čega će se Marendić mlađi suočiti s prvom kaznenom prijavom u životu, pisao je tada Jutarnji list.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: Profesor Valerije Vrček o pogubnom djelovanju lijekova “iz okoliša”: Jedan i jedan su tri

On je počinio kazneno djelo neovlaštene uporabe tuđeg motornog vozila radi privremene uporabe i upravo je zbog toga pod lupom kriminalista, koji bi već danas trebali dati pisani izvještaj o svojoj istrazi. U slučaju da se načelnikovu sinu i sudskim putem dokaže krivnja, prijeti mu do tri godine zatvora, no upućeni u problematiku iz pravosudnih krugova kažu da bi Marendićev sin mogao proći s uvjetnom kaznom jer mu je ovo prvi prijestup, ali i zato što je mlađi punoljetnik.

Zbog činjenice da je ključ službenog MUP-ova automobila načelnik ostavio na vidljivom mjestu, kao i da je sin, iako je mogao koristiti obiteljski auto, odlučio posuditi očev službeni, čelni čovjek splitske policije doslovno je na mukama jer mora dokazati da se njegov sin nikada prije nije služio policijskim vozilom.

Ne bi li razjasnili sve okolnosti i činjenično utvrdili pravo stanje, poseban tim Ravnateljstva policije intenzivno provodi razgovore sa svima iz njegove okoline, pa i sa susjedima. Neki su nam od njih i potvrdili da se policija raspitivala jesu li vidjeli “Marendićeva malog za volanom Forda”. Na osnovi onoga što utvrde, odlučit će se o daljnjim koracima protiv načelnika.

– Jedna od temeljnih zadaća policije je zaštita imovine, a kad policajac, k tome još i policijski dužnosnik, nije u stanju čuvati imovinu koja mu je povjerena, treba li išta više reći? No, činjenica je da je otac odveo sina kući i postignuta je temeljna svrha – da ga se onemogući u daljnjem činjenju prekršaja pod utjecajem alkohola – smatra odvjetnik Luka Lenić, bivši načelnik zagrebačke postaje Prometne policije. Dodaje pritom da načelnik, “prema svemu vidljivom, ni na koji način nije post festum utjecao na svoje podređene da zaštite njegova sina jer alkoholiziranost nije sakrivena”.

Foto: Hina