VIDEO: Što je Helena Minić govorila o Mataniću prije nego što su se vjenčali. Nije mi sjeo kao osoba, plakala sam psihijatru zašto moram raditi s njim

VIDEO: Što je Helena Minić govorila o Mataniću prije nego što su se vjenčali. Nije mi sjeo kao osoba, plakala sam psihijatru zašto moram raditi s njim

Javnost je zgrozila vijest da je redatelj Dalibor Matanić seksualno uznemiravao kolegice na setu. U svom je priznanju zamolio javnost da bude obziran prema njegovoj obitelji.

Redatelj je 10 godina u braku s glumicom Helenom Minić. Zaljubili su se radeći na predstavi ‘Thelma & Louise’, a nakon samo šest mjeseci veze stali su pred oltar. Vjenčali su se 6. prosinca 2014. godine u crkvi sv. Foške blizu Vodnjana. Na vjenčanju su se pojavila mnoga poznata lica iz svijeta filma i kazališta, uključujući Jelenu Perčin, Natašu Janjić i brojne druge. U braku su dobili troje djece. Prije gotovo dvije godine Helena je govorila o počecima njihove veze, javlja Story.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: RASKOL U MOSTU: Je li lukavi Božo Petrov pokušao nadmudriti Mariju Selak Raspudić?

‘Dado i ja se znamo od 1997. preko zajedničkog društva, no Dado meni nikad nije sjeo kao osoba sve do 2014. godine, kad mi i dalje ne sjeda ni kao osoba, ni kao režiser i tako dalje’, govorila je u ‘Ženskoj priči’ Marijane Perinić u kojoj je s njom i Matanićem gostovala Ida Prester.

Dalibor matanić i Helena Minić kod Ide Prestar

Na to ju je Ida pitala: ‘Što ti se sviđa u vezi Dade’.

‘Čekaj, čekaj. Ja sam 2014. bila zaposlena u kazalištu u Puli i tadašnja ravnateljica rekla mi je da dolazi Matanić, moram raditi novu predstavu s njim. Mislila sam da je to katastrofa, što sad da radim. Na seansi kod psihijatra plačem da neću raditi s tim čovjekom, to je grozno, meni se on ne sviđa, zašto moram raditi s tim čovjekom… Predstava je išla svojim tokom, na kraju predstave, nakon dva mjeseca sam psihijatru rekla: ‘Ja se udajem za Dalibora Matanića’. I dan danas sam još kod istog psihijatra, jer je on nakon toga mislio da trebam produžiti terapiju’, ispričala je tada. Drugom prilikom rekao joj je da joj je ta ljubav pokazala da nema granica.

Helena Minić

‘Moj primjer i ta ljubav koja mi se dogodila s njim mi je pokazala da ne postoje granice, ni svemir nije granica svega toga i za takvu ljubav sam spremna apsolutno sve napraviti. Ja sam u ovom trenutku isključivo doma, radim ja nešto svoje, ali prvenstveno više vremena provodim kući, što je normalno jer djeca su mala i trebaju majku, ono jednog roditelja, a suprug trenutno radi. Mislim da je okej da smo barem jedan dio dana svatko na svojoj trasi’, rekla je svojevremeno Helena o njihovom braku.

Nedavno je umjetnička direktorica Ženskog filmskog festivala Danijela Stanojević je u N1 Newsnightu s Ivanom Tomić razgovarala o slučaju Matanić.

“Gotovo pa nevjerojatno”, ističe Stanojević pa dodaje: “Ako s nekim surađujete, sigurno možete primijetiti njegov karakter i devijacije.”

“Nasilne osobe na mnoge načine pokazuju svoj nasilni karakter. Ako ne zauzmete stav, sigurno će takva osoba nanjušiti da ste podobna žrtva za njihove manipulacije”, naglašava. Stanojević kaže da je to vidljivo i u objavi kojom je priznao krivnju: Sve je upakirao na način da je on žrtva i molio da se ne napada njegova obitelj, a zapravo je on taj koji je svoju obitelj najviše izložio. Izložio je i svoje kolege, suradnike i sad je ta cijela okolina sudionik u tome.”

Ističe kako su različiti Matanićevi suradnici imali različita shvaćanja njegovog smisla za humor, kojeg Stanojević smatra “grubim”: “Ti ljudi kroz takvu šalu kanaliziraju svoj karakter, samo što svatko od nas ima svoju kulturološku pozadinu, obrazovanje i način razgovora i percipiranja stvari.”

“Kod njega sam primjećivala izričiti cinizam, iako se uvijek trudio biti vrlo ljubazan, ali kada bih razgovarala s kolegicama ili kolegama, rekli bi da su čuli nešto o Mataniću, ali ne bi rekli da se njima nešto dogodilo od njegove strane. Govorili bi da je drag i simpatičan, ali spominjali bi njegov humor”, dodaje, javlja N1.

Danijela Stanojević

“Bilo bi dobro kada bi sve te žrtve napravile prijavu pravobraniteljici za ravnopravnost spolova. Ona je napravila cijelu istragu i pokrenula cijelu priču putem objava u medijima, ali puno lakše je napraviti i policijsku istragu i detaljnu analizu čitavog slučaja i pokrenuti ga ozbiljnije”, tvrdi.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: Scenaristica otkrila kakve je poruke Matanić slao svojim žrtvama: Maknuta je s projekta kada mu je uzvratila

“U filmskom i televizijskom svijetu općenito vlada vrlo agresivna i nasilna komunikacija”, smatra Stanojević.

“Puno žena u Hrvatskoj je sigurno prošlo neku vrstu torture i doživile su nešto što je neprihvatljivo. Možda su se mlade glumice pobunile jer su mlađe pa im to ne odgovara, ali i moja generacija se tu jako jasno postavljala. Mi ne znamo povlačiti granice. To nije poslovna komunikacija”, ističe te dodaje: “Tako funkcioniraju mnogi muškarci na poziciji moći. Imaju moć i onda uz to idu i novci i žene i auti i hrpa serijala, filmova i reklama. Svi poslovi su išli Mataniću na mlin.”