Scenaristica otkrila kakve je poruke Matanić slao svojim žrtvama: Maknuta je s projekta kada mu je uzvratila

Scenaristica otkrila kakve je poruke Matanić slao svojim žrtvama: Maknuta je s projekta kada mu je uzvratila

Redatelj Dalibor Matanić godinama je seksualno uznemiravao kolegice i suradnice. Jedna od njegovih žrtava bila je i Koraljka Meštrović, dramaturginja, scenaristica i koscenaristica brojnih poznatih hrvatskih serija poput (“Bibin svijet”, “Bitange i princeze”, “‘Ko te šiša”, „Počivali u miru“). Na LinkedInu je podijelila iskustvo s Matanićem koji ju je pokušao namamiti seksualnim porukama. U to vrijeme radili su na zajedničkom projektu. Kada ga je odbila i uzvratila mu na gnjusnu poruku, Meštrović je maknuta s projekta.

Koraljka Meštrović, na LinkedInu Koraljka M., pružila je podršku svim Matanićevim žrtvama. Podijelila je i svoje iskustvo. Njenu objavu prenosimo u cijelosti:

Njegova poruka glasila je (citat): ‘Hoćeš li po***iti mog johnsona, pretty mama?’

Moj odgovor je bio: ‘Uzmi tečaj joge i sam ga po***i.’

Nakon toga sam maknuta s projekta, a razlozi mi nikada nisu bili adekvatno objašnjeni. Na pravi razlog mi je skrenuta pozornost tek nedavno, tijekom regionalne inačice pokreta #metoo, #nisamtražila, javlja Narod.hr.

Koliko god mi bilo žao što nisam ranije reagirala (dok sam pohađala filmsku radionicu u SAD-u vidjela sam Matanića kako se ljubi s maloljetnom 14-godišnjom djevojkom, on je tada bio u svojim 20-ima), nažalost očigledna je činjenica da mi se ne bi vjerovalo niti shvatilo ozbiljno s obzirom na to da je Matanić posljednja dva desetljeća bio najistaknutiji, najaktivniji i najslavniji hrvatski redatelj.

Iako oni to opovrgavaju i peru ruke usred skandala, jako su mi sumnjive tvrdnje nekih kolega, producentskih kuća te filmskih i TV institucija da nisu znali što se događa u vezi sa seksualnim uznemiravanjem i zlouporabom sredstava ovisnosti.

Osobno mi je veliko olakšanje što je istina konačno izašla na vidjelo. Laknulo mi je što je svim ženama koje su podnosile Matanićeva uznemirujuća i ponižavajuća seksualna udvaranja, iako sa zakašnjenjem, vraćeno dostojanstvo, moralna satisfakcija i barem neka vrsta odmazde. Bravo i svaka vam čast cure!”, napisala je Meštrović.

Koraljka Meštrović diplomirala je dramaturgiju pri Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Piše scenarije, drame, prozu i eseje, a bavi se i prevođenjem. Scenaristica je filmova „Otpadnici“, „Leti, leti“ i „Josephine“. Koscenaristica je serija “Bibin svijet”, “Bitange i princeze”, “‘Ko te šiša”, a jedna od autorica je serije. Dugogodišnja je suradnica Dramskog programa Hrvatskog radija i radijska autorica.

Prema ranijim pisanjima medija Meštrović je s Matanićem pripremala film o životu gluhonijeme slikarice Slave Raškaj. No, Matanićev film “100 minuta slave” posvećen slikarici objavljen je 2004., a scenarij potpisuje Robert Perišić.

Foto: Hina