Što povezuje Karamarka, Anku Mrak Taritaš, Ranka Ostojića i Ivana Vrdoljaka: Ruska veza i prezime Poletajev

Što povezuje Karamarka, Anku Mrak Taritaš, Ranka Ostojića i Ivana Vrdoljaka: Ruska veza i prezime Poletajev

Godinu dana nakon što je ruski Sberbank plasiranjem 600 milijuna eura postao kreditor najveće hrvatske kompanije Agrokora, Elena Poletajeva, supruga Maksima Poletajeva, tada drugog čovjeka banke, a danas najizglednijeg kandidata koji će na čelu Fortenove voditi novi Agrokor – dobila je hrvatsko državljanstvo. Bilo je to 6. srpnja 2015. godine, a u rješenju Ministarstva unutarnjih poslova, kojemu je tada na čelu bio Ranko Ostojić, njezin je primitak u hrvatsko državljanstvo obrazložen zakonskom odredbom po kojoj je takva odluka od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku, piše Večernji list.

Petnaestak dana prije donošenja rješenja, u MUP je stigao dopis ondašnje ministrice graditeljstva i prostornog uređenja Anke Mrak Taritaš u kojem obrazlaže kako se interes Hrvatske očituje u tome da je Elena Poletajeva suvlasnica tvrtke Titan građenje d.o.o. za graditeljstvo, trgovinu i usluge, koje zajedno s ostalim trgovačkim društvima unutar Titan grupe posluje na području RH u sektorima građevinarstva, energetike i turizma, gospodarskim granama koje je RH definirala kao strateški važne. Ta je tvrtka na Trgovačkom sudu u Zagrebu registrirana 2004. godine, a ona je zatim bila osnivač još nekoliko tvrtki u kojima je, kao i u Titan građenju, osoba ovlaštena za zastupanje Oksana Dvinskykh, poslovna žena podrijetlom iz Ukrajine, a s hrvatskim državljanstvom, bliska prijateljica obitelji bivšeg šefa HDZ-a Tomislava Karamarka.
Ime Oksane Dvinskykh u domaćoj je javnosti prvi put “zazvonilo” prije nekoliko godina kada se otkrilo da je ona čelnica tvrtke Migrit energija, registrirane u Hrvatskoj, koja kao partner ruskog Rosatoma namjerava graditi nuklerku u Finskoj. Kako je u srpnju 2015. u intervjuu za Večernji list kazala Dvinskykh, prije odlaska u Finsku projekt je predstavljen u Ministarstvu gospodarstva, tadašnjem ministru Ivanu Vrdoljaku. “Objasnili smo mu izvore financiranja, vlasničku strukturu… Ministarstvo nam je dalo preporuku”, rekla je poduzetnica.

Ipak, Migrit na kraju nije dobio milijune eura vrijedan posao jer ga je zaustavio finski ministar gospodarstva i bivši povjerenik za proširenje EU Olli Rehn, objasnivši da je “postalo jasno da financijska sredstva Migrita dolaze iz Rusije”. Domaćoj je javnosti bio zanimljiv još jedan detalj vezan uz Migrit, da je u toj tvrtki Oksani Dvinskykh partnerica Ana Karamarko, supruga tadašnjeg šefa HDZ-a…

Iako su se uz poslovnu suradnicu Elene Poletajeve u ministarskom mandatu Anke Mrak Taritaš vezale razne priče, bivša ministrica kaže da se Poletajeve uopće ne sjeća, ali pamti tvrtku Titan građenje jer je, između ostalog, gradila i stanove u Zagrebu. Obrazlažući samu proceduru koja prethodi pozitivnom mišljenju za primitak u državljanstvo, a koja uključuje provjere poput one da tvrtka nije u dubiozama, da doista radi na području RH…, Anka Mrak Taritaš kaže da je u svome ministarskom mandatu donijela dvije-tri preporuke da se nekome dodijeli hrvatsko državljanstvo. Dodaje i da joj ime Elene Poletajeve tada nije ništa značilo, a da danas zna za nju.

Foto: Daniel Kasap/Hina