Misa na Bleiburgu: Tko je koruški svećenik koji se suprotstavio hrvatskim biskupima?

Misa na Bleiburgu: Tko je koruški svećenik koji se suprotstavio hrvatskim biskupima?

Izdavanje daljnje dozvole za održavanje mise na Bleiburgu bila bi osnova da se Katoličkoj crkvi u Koruškoj predbaci instrumentalizacija jedne mise u političke svrhe i nedostatak distance prema fašističkom svjetonazoru – poručio je u srijedu ekskluzivno za Jutarnji list monsignor Engelbert Guggenberger, upravitelj koruške biskupije Gurk Klagenfurt, koji je prošlog tjedna poslao pismo hrvatskim biskupima kojim im jasno zabranjuje slavljenje mise prilikom komemoracije na Bleiburškom polju.

Takav odgovor mons. Guggenberger dao nam je nakon što smo ga pitali zbog čega je baš ove godine zabranjeno biskupima slaviti misu i zbog čega to nije učinjeno ranije.

– Analiza prošlogodišnjeg događaja pokazala je da je ta manifestacija politički instrumentalizirana i time šteti ugledu Katoličke crkve – objasnio nam je kratko mons. Guggenberger kojeg smo u srijedu sreli ispred biskupske rezidencije u klagenfurtskoj Mariannengasse na broju 2, piše Jutarnji list. 

Guggenberger je tek kratko prvi čovjek Koruške biskupije, iako je već dugo član te zajednice. Naime, taj 65-godišnji doktorand teologije od 2008. godine obnaša funkciju generalnog vikara, svojevrsne desne ruke biskupa, a prije tri godine je imenovan i u upravno vijeće Biskupije. Svoje prve svećeničke korake napravio je u manjim župama. Šira javnost u Austriji prvi je put za njega doznala kada je prošloga ljeta preuzeo mjesto upravitelja Biskupije, nakon što je bivši biskup Alois Schwarz uhvaćen u skandalu vezanom uz izvlačenje novca iz crkve.

Za Guggenbergera mediji pišu da je odmah na početku svoga mandata naredio istragu unutar Biskupije kako bi se otkrili svi propusti iz “ere Schwarz”. Krajem prošle godine je čak sazvao konferenciju za novinare na kojoj je javno progovorio o upitnim kadrovskim odlukama i netransparentnim procesima bivšeg biskupa. Kako je tada rekao, Crkvi je nanesena velika šteta te je ujedno objavio sažetak izvješća o radu istraživačke skupine, nakon čega je najavio i tužbu protiv Schwarza.

Foto: Damir Senčar/Hina