Otvoreni napadi: Glavak o Čačiću i Mrsićevoj supruzi, a Mrsić o Sanaderu i Gabrijeli Žalac

Otvoreni napadi: Glavak o Čačiću i Mrsićevoj supruzi, a  Mrsić o Sanaderu i Gabrijeli Žalac

Treba li Gabrijela Žalac dati ostavku zbog prometne nesreće i vožnje s isteklom vozačkom dozvolom? Kakva je moralna odgovornost političara zatečenih u kršenju zakona i sukobu interesa? Gosti Otvorenog bili su Sunčana Glavak (HDZ), Branimir Bunjac (Živi zid), Mirando Mrsić (Amsterdamska koalicija), Robert Jankovics (predsjednik Kluba zastupnika Stranke rada i solidarnosti) i novinar Ivan Hrstić.

‘Ministrica je ponudila svoju ostavku i postupila je moralno. Nije isto zaboraviti produžiti vozačku dozvolu, za što je ministrica platila kaznu – ili voziti pijan’, kazala je Sunčana Glavak. Smatra da građani žele da se u Saboru govori o drugim temema, poput gospodarskih podataka, rastu plaća i mirovina. Smatra kako u ovom slučaju nitko od saborskih zastupnika nema pravo prejudicirati pravni postupak. ‘Moramo se ponašati pristojno, biti moralni i imati uzuse koje vučemo iz obitelji, to je ono za što se ja osobno zalažem’, dodala je.

Branimir Bunjac je kazao kako se u slučaju Žalac radi o bahatosti – ‘sad sam ministrica pa mi nitko ništa ne može, ne moram se baviti običnim stvarima’. Dodao je kako se može složiti sa Sunčanom Glavak da se ostavke daju zbog puno važnijih razloga – ‘primjerice slučaja Borg, neuspjele nabave zrakoplova’.

‘Moralna odgovornost političara je puno veća od odgovornosti građana. Ministrica je vozila 1003 dana bez važeće vozačke dozvole. To je bahato i ministar to ne smije sebi dopustiti’, kazao je Mirando Mrsić. ‘Odluka premijera da je ne smijeni je pljuska građanima i poruka da vam je sve dozvoljeno ako imate iskaznicu HDZ-a’, smatra. Dodao je kako je ovo bila prilika da se u Hrvatskoj postave novi kriteriji. Upitao je ima li ministrica sustav e-građanin, piše tportal.

Sunčana Glavak odgovorila je Mrsiću kako je bio ministar u vladi Milanovića i koja je imala vremena ispraviti moralne dileme.’Izbrojite koliko je dana od 2012. do 2016. prošlo koliko je on bio ministar i koliko je njegova supruga dugovala 10,2 milijuna kuna – a taj se iznos morao platiti’, poručila je Mrsiću te podsjetila na prometnu nesreću Radimira Čačića u kojoj je poginulo dvoje ljudi. ‘Tad je rečeno da nema potrebe da Čačić odstupi prije donošenja pravomoćne presude’, istaknula je.

Mrsić joj je odgovorio kako je dug njegove supruge riješen na sudu – nagodbom. ‘Radi se o sporu između HZZO-a i multinacionalne kompanije. Da je bilo nejasnoća, nagodbe ne bi bilo’, kazao je. Dodao je kako je Glavak bila zamjenica glasnogovornice Sanaderove vlade te upitao što to govori o njezinom kredibilitetu.