TELESKOP IMA POTVRDU: Uhićeni odvjetnik Josip Šurjak je u kumskim vezama s Plenkovićevom “desnom rukom”

TELESKOP IMA POTVRDU: Uhićeni odvjetnik Josip Šurjak je u kumskim vezama s Plenkovićevom “desnom rukom”

Glavni tajnik HDZ-a Krunoslav Katičić je u jako dobrim odnosima s uhićenim Josipom Šurjakom, predsjednikom Hrvatske odvjetničke komore. Intenzivno su se družili za vrijeme studija na Pravnom fakultetu u Zagrebu, a to su prijateljstvo zadržali sve do danas kada su se prilično visoko popeli na društvenoj ljestvici.

” Da, oni su jako dobri još od vremena kad smo zajedno studirali na Pravnom fakultetu u Zagrebu. Znam da Krunoslav Katičić ima vikendicu u Jelsi, a Šurjak je također s Hvara”, izjavio je za Teleskop poznati zagrebački odvjetnik koji je studirao s Katičićem i Šurjakom. U imovinskoj kartici Krunoslava Katičića stoji da vlasnik pola vikendice u Jelsi.

Glavni tajnik HDZ-a potvrdio nam je da poznaje Josipa Šurjaka još od 1989. godine i da mu je bio kum 1995. godine.

“Čovjek poznajem više od trideset godina i mogu vam potvrditi da sam mu bio kum”, izjavio je za Teleskop Krunoslav Katičić.

Zanimljivo je da je Šurjak povezan s još jednim poznatim Hvaraninom. Riječ je o ministru Viliju Berošu koji je kao i uhićeni odvjetnik bio član Rotary kluba Hvar.

Krunoslav Katičić je čovjek od velikog povjerenja Andreja Plenkovića koji ga je progurao na poziciju glavnog tajnika HDZ-a.

S obzirom na to to da je i Plenković studirao s Katičićem, vjerojatno i on poznaje Šurjaka iz studentskih dana.

Podsjetimo, Odvjetnik Josip Šurjak, predsjednik Hrvatske odvjetničke komore (HOK) uhićen zbog malverzacija s Ininim plinom, idućih mjesec dana provest će iza rešetaka. S obzirom na to da je završio u pritvoru, obustavljena mu je odvjetnička služba. Sukladno Statutu Komore, rješenje o obustavi odvjetništva inače donosi predsjednik HOK-a.

Po Statutu HOK-a, predsjednik ‘donosi rješenja o obustavi odvjetništva kad je protiv odvjetnika određen pritvor’, pa nije sasvim jasno tko je u Komori donio takvo rješenje.

Uhićeni predsjedni Hrvatske odvjetničke komore (HOK) Josip Šurjak / Foto: HINA/ Damir SENČAR

Iz HOK-a su priopćili da je Komora 29. kolovoza, nakon primitka obavijesti Županijskog suda u Zagrebu o tome da je 28. kolovoza 2022. Šurjaku određen istražni zatvor, ‘donijela rješenje kojim se odvjetniku Josipu Šurjaku obustavlja pravo na obavljanje odvjetništva’. O vođenju predmetnog kaznenog postupka obaviještena su disciplinska tijela HOK-a ‘radi pokretanja disciplinskog postupka protiv odvjetnika Josipa Šurjaka zbog osnovane sumnje u počinjenje teže povrede dužnosti i ugleda odvjetništva iz članka 96. točke 2. Statuta Hrvatske odvjetničke komore’, javlja Tportal.

Izmjenama i dopunama Statuta iz srpnja 2022. dodane su nove odredbe, prema kojima mandat predsjednika HOK-a prestaje istekom mandata, ostavkom, brisanjem iz Imenika odvjetnika ili smrću. U slučaju prijevremenog prestanka mandata v.d. predsjednika postaje dopredsjednik kojeg odredi predsjednik do izbora novog čelnika.

Dopredsjednici HOK-a su Mario Janković, Zoran Vukić, Mićo Ljubenko i Maša Gluhinić. Oni su ujedno članovi proširenog Izvršnog odbora, čija je iduća sjednica zakazana za 5. rujna, no sastat će se već danas kako bi razmotrili sva aktualna pitanja, doznaje tportal. Šurjak je unaprijed odredio tko će biti v.d. u slučaju potrebe, a ime te osobe moglo bi se objaviti nakon današnjeg sastanka.

Također, zasad nije jasno je li Šurjak bio unaprijed obaviješten o uhićenju. Naime, prema Zakonu o odvjetništvu, pretraga odvjetnika i odvjetničkog ureda ne smije se započeti ni provesti bez ovlaštenog predstavnika Komore ili područnog odvjetničkog zbora te moraju biti obaviješteni čim se odredi pretraga.

A tko je uopće Josip Šurjak? Iz njegove službene biografije, između ostalog, doznaje se da je taj 53-godišnjak rođen u Starom Gradu na Hvaru, aktivan je član Rotary kluba Hvar te bivši predsjednik i višekratni dopredsjednik tog kluba.

Na zagrebačkom Pravnom fakultetu diplomirao je 1994., a iste godine počeo je raditi u Odvjetničkom uredu Zdenka Odića. Od 1998. do 2000. imao je vlastiti ured, a iduće dvije godine angažira se u Odvjetničkom društvu Kos i Palić. Od 2002. do 2013. partner je kolegi Paliću, a 2014. postaje osnivač i partner u Odvjetničkom društvu Ravlić & Šurjak.

Tijekom studija bio je demonstrator na katedri Teorije države i prava, a tri godine bio je dopredsjednik hrvatske podružnice Europske udruge studenata prava (ELSA). Završio je i postdiplomski studij, Pravni okvir poslovanja u EU, na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu.

Glavna područja Šurjakove prakse su trgovačko pravo, građansko pravo, zemljišne knjige i nekretnine, vrijednosni papiri i tržište kapitala te ugovori.

‘Josip se prvenstveno profilirao na području trgovačkog prava i prava društava, poslovanja na tržištu kapitala, kao i pružanja usluga pravnog savjetovanja unutar investicija u RH’, piše u njegovoj poslovnoj biografiji.

U društvu Vilija Beroša

‘Josip ukazuje na važnost povjerenja i predanosti poslu, kao temeljne i odlučne postavke u odvjetništvu. Povjerenje između kolega u odvjetničkom društvu, tako i u dvosmjernom odnosu prema strankama, najviša je vrijednost na kojoj počiva odvjetništvo. Odvjetništvo kao model i način života’, navodi se.

Kormilo HOK-a Šurjak je preuzeo 2018. godine, kada mu je na Facebooku čestitao i Rotary klub Hvar. Inače, Šurjak je naveden kao hvarski rotarijanac u biltenu kluba iz 2009. godine, a na popisu je i aktualni ministar zdravstva Vili Beroš. U biltenu se nabrajaju dobra djela kluba: nabavke CT uređaja za Dom zdravlja u Hvaru, invalidskih pomagala, pametnih ploča i klima-uređaja za hvarske osnovne škole.

Naslovna fotografija: Damir Senčar/Hina