Trpimir Goluža ponovno želi postati šef Hrvatske liječničke komore: Zašto je svog nasljednika Luetića nazvao uzurpatorom?

Trpimir Goluža ponovno želi postati šef Hrvatske liječničke komore: Zašto je svog nasljednika Luetića nazvao uzurpatorom?

Doktor Trpimir Goluža smijenjen je s čela  Hrvatske liječničke komore  prije nešto manje od godinu dana. Ponovno je najavio kandidaturu za šefa Komore jer nije zadovoljan kako  Komoru vodi  dr. Krešimir Luetić kojega optužuje da protupravno obnaša funkciju predsjednika vrlo utjecajne  i prestižne organizacije.

Kako ocjenjujete stanje u Hrvatskoj liječničkoj komori?

Posljednjih desetak mjeseci Komora je bila neprimjetna i neaktivna. Nalikovala je na onu staru Komoru, koja je dobrim dijelom bila svrha sama sebi, a za koju smo se nadali da je zauvijek nestala. Nije osmišljen, a kamoli realiziran niti jedan novi projekt. Došlo je do zabrinjavajuće stagnacije. Nadolazeći izbori za tijela Komore vraćaju na nju pozornost stručne javnosti. Predstoji nam zanimljivo razdoblje u kojem će postati jasno tko je što i kako radio, odnosno nije radio.

Je li vaš nasljednik samostalan u svome radu?

Ako mislite na kolegu Luetića, prema nalazu Upravnog nadzora Ministarstva zdravstva, kolega nije moj legitimni nasljednik već bivši bliski suradnik koji već više od pola godine uzurpira poziciju predsjednika Komore. Od onoga koji, de facto i de jure, protupravno obnaša javnu funkciju teško je očekivati samostalnost u radu.

Ima li ministar Kujundžić utjecaj na rad Komore?

Nakon mog protupravnog razrješenja Komora je postala upravo onakvom kakvom ju je oduvijek priželjkivao ministar: blijeda i anemična, krajnje birokratizirana ustanova, koja ne upozorava na manjkavosti u sustavu i ne proziva one koji su odgovorni za njih. Što više, za nedavni tragični slučaj u Metkoviću aktualno vodstvo Komore, ničim izazvano, potpuno je neutemeljeno optužilo kolegicu i pokrenulo postupak protiv nje. Teško je pomisliti kako je to učinjeno slučajno. Koliko je za takvo djelovanje Komore osobno zaslužan ministar, a koliko je ono posljedica (ne)sposobnosti aktualnog vodstva Komore nije lako procijeniti.

Osnivač ste i prvi predsjednik Hubola. Što se trenutno događa u i oko HUBOL-a? Ima li osnova priča o neuspjelom pokušaju puča u Hubolu?

Radi se o već viđenoj predstavi istih protagonista, odigranoj prije desetak mjeseci u Komori. Nekorektnom, nekolegijalnom, protuzakonitom i protustatutarnom ponašanju kolege Luetića. Svjedoci aktualnih mučnih događanja u Hubolu tvrde da je “Luetićeva ekipa” protustatutarno pokušala, legitimnoj predsjednici Udruge preoteti vođenje Hubola i dr. Luetića nametnuti kao jedinstvenog kandidata HUBOL-a na izborima za predsjednika Komore. Zbog lojalnosti tajništva Udruge legitimnom vodstvu HUBOL-a, u tome nisu uspjeli.

 Opet ste se kandidirali za predsjednika Hrvatske liječničke komore. Zašto?

U pravu ste, prije par dana podnio sam kandidaturu. Izbori za predsjednika Komore i njegova zamjenika imaju najveći mogući demokratski legitimitet jer se odvijaju prema načelu jedan član – jedan glas. Smatram svojom obvezom omogućiti kolegama da se očituju o tri godine moga rada na čelu Komore odakle sam na protupravan način, nasilno i potpuno bezrazložno smijenjen. Podnio sam čitav niz tužbi nadležnim institucijama protiv onih koji su to napravili. Međutim, pošto je naše pravosuđe sporo i neučinkovito, inspekcijski nalazi nadležnog ministarstva se ne uvažavaju i ne izvršavaju, onda izlazak na izbore doživljavam i kao priliku za obranu vlastite časti i dostojanstva. Jednako tako, ne mogu mirno gledati kako se zdravstveni sustav urušava, a društveni status liječnika još više srozava. Znam da se stvari mogu popraviti što sam svojim trogodišnjim radom i dokazao.

 Što očekujete od izbora?

Očekujem da izbori prođu u demokratskom ozračju, uz puno međusobno uvažavanje svih sudionika. I kandidata i glasača. Upravo onako kako i dolikuje liječnicima. Pozivam kolege da u što većem broju pristupe glasovanju te da nakon izbora ponovo pokrenemo zamašnjak pozitivnih procesa u Komori i nastavimo tamo gdje smo stali u srpnju 2018. godine