Premijerka Sturgeon ne odustaje: Brexit opet probudio težnje Škotske za neovisnošću

Premijerka Sturgeon ne odustaje: Brexit opet probudio težnje Škotske za neovisnošću

Brexit, izlazak Britanije iz Europske unije, osim političkih podjela unutar Ujedinjenog kraljevstva dovodi u pitanje i cjelovitost tog nekadašnjeg imperija. Osim napetosti koje izaziva mogući tvrdi granični režim između Sjeverne Irske i Republike Irske, koji postaje granicom između Velike Britanije i Europske unije, opet se otvara tzv. škotsko pitanje.
Premijerka tog političkog entiteta Nicole Sturgeon ovih dana je, u slučaju realizacije Brexita, najavila političku inicijativu za održavanjem novog referenduma o neovisnosti Škotske, zemlje s nešto više od pet milijuna stanovnika, koji bi se trebao održati najkasnije u svibnju 2021. godine. Sturgeon je kazala da će s tim prijedlogom izići pred škotski parlament do kraja ove godine.

U slučaju da parlament to i prihvati, bio bi to drugi referendum o neovisnosti. Na onom prvom, 2014. Škoti su većinom od 55 posto glasovali za ostanak u Ujedinjenom kraljevstvu, odnosno, bili su protiv otcjepljenja. Tada je, međutim, bio i drugi politički kontekst jer su s ostankom u Britaniji Škoti tada glasovali i za ostanak u Europskoj uniji.
Kako su na referendumu o Brexitu 2017., za razliku od Engleza i Velšana, Škoti većinom od 62 posto bili protiv izlaska Britanije iz EU-a (protiv su bili i u Sjevernoj Irskoj s 55 posto) sada ponovno rastu škotske težnje za neovisnošću. Za premijerku Sturgeon to je opravdani temelj za održavanje novog referenduma.

Ako do njega dođe, što ovisi isključivo o odnosu snaga u škotskom parlamentu, onda će i kampanja koja će se voditi biti bitno drukčija. Iz Londona su Škotima uoči prethodnog referenduma, između ostalog, prijetili da će morati proći cijelu proceduru oko pristupa te zemlje Europskoj uniji i da neće moći zadržati britansku funtu uz koju se tada mnogi vezali svoju financijsku stabilnost.

U novim okolnostima, kada Britanija više neće biti dijelom EU-a, a ni funta s obzirom na potrese koji se u vezi s njom u zadnje vrijeme događaju više nije tako presudno primamljiva, pred Škotima je vrlo izazovno razdoblje pri čemu, prema analitičarima, rastu šanse pobornika neovisnosti odnosno otcjepljenja.

U kampanji će pritom, uz ona vezana uz nacionalnu emancipaciju i očekivanja u budućnosti, vjerojatno dominirati dva, uvjetno govoreći, sukcesijska pitanja. Prvo je gospodarsko i tiče se nafte i plina u Sjevernom moru uz škotsku obalu u što je i vlada iz Londona kroz desetljeća uložila puno sredstava. Drugo je sigurnosno, a vezano je uz britanski nuklearni arsenal (uključivo s nuklearnim podmornicama) smješten u cijelosti na sjeveru Škotske, koji će u slučaju otcjepljenja morati potražiti drugo utočište.

Što se tiče razgraničenja, tu ne bi trebalo biti problema jer je granica između Engleske i Škotske jedna od najstarijih na svijetu, a takva je bila i 1707. kad je njihovim ujedinjenjem stvorena Velika Britanija (1801. priključena joj je i Irska, od koje se 1922. odvaja današnja Republika Irska). Pred Škotskom je očito izazovno političko razdoblje jer je i premijerka Sturgeon, ponovnom aktualizacijom referenduma o neovisnosti, i svoju sudbinu vezala uz to pitanje.

Zato će vjerojatno uložiti sve snage koje joj stoje na raspolaganju kako bi u tome i uspjela. A ona je uporna. U Škotsku nacionalnu stranku učlanila se još kao srednjoškolka kad je to bila marginalna grupacija. Išla je od izbora do izbora i uspinjala se. Predsjednicom SNP-a i nedugo potom škotskom premijerkom postala je nakon neuspjelog referenduma o neovisnosti Škotske kad je dotadašnji lider Alex Salmond morao odstupiti.

Već tada je britanskom premijeru Davidu Cameronu koji je najavio referendum o Brexitu poručila da će „ode li Britanija iz EU, ostati bez Škotske“. Mediji iz Londona nazivali su je zbog oštrih i jasnih poruka „najopasnijom ženom u britanskoj politici“, oni pak iz Edinburgha „novom škotskom kraljicom“. Svoju snagu pokazala je na više britanskih i škotskih izbora kada je sa SNP-om redovno pobjeđivala.

Vjetar u leđa daje joj činjenica da je njen stav podržala i većina Škota na glasovanju o Brexitu. Sturgeon na tom putu za neovisnošću Škotske ima i brojne ugledne pobornike. Jedan od njih je i glasoviti glumac Sean Connery koji je i uoči prošlog referenduma o neovisnosti pozvao svoje sunarodnjake da na listiću zaokruže „za“. Kao Škot, oduvijek zaljubljen u Škotsku, poručio je tada, prilika za stjecanje neovisnosti je „predobra da bi ju se propustilo“.

Sturgeon, koja je od početka svog političkog djelovanja zastupala neovisnost Škotske, Brexit je shvatila kao novu priliku za ispunjenje svog davno zacrtanog cilja. Uostalom, ne bez opravdanog razloga, još ranije su je neki njeni suparnici nazvali „ženom koja bi mogla zabiti posljednji čavao u lijes Ujedinjenog Kraljevstva“.

Foto: Robert Perry/Hina