Vukovarski gradonačelnik Penava u pravoslavnoj crkvi na Uskrs: Ovaj čin govori više od tisuću riječi

Vukovarski gradonačelnik Penava u pravoslavnoj crkvi na Uskrs: Ovaj čin govori više od tisuću riječi

Među građanima koji su došli na molitvu u pravoslavnu crkvu Svetoga Nikolaja u Vukovaru, povodom pravoslavnog Uskrsa, danas je bio i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava. S njim u crkvi bio je i predsjednik vukovarskog HDZ-a Damir Barna, zamjenica gradonačelnika Ivana Mujkić kao i član Gradskoga vijeća Vukovara iz redova HDZ-a i hrvatski branitelj srpske nacionalnosti Savo Manojlović.

– Želim prije svega svojim sugrađanima pravoslavne vjere čestitati Uskrs. Drago mi je da sam radi toga u pravoslavnoj crkvi. Ovo je po meni jedna ljudska gesta s razine gradonačelnika kao i iskorak u smjeru koji je prijeko potreban, rekao je Penava dodajući da je koliko on zna ovo po prvi put da je jedan gradonačelnik Vukovara poslije Domovinskog rata bio u pravoslavnoj crkvi.

Na upit očekuje li sada i od strane članova SDSS-a, a prije svega članova Gradskoga vijeća, da se i oni odazovu na neka događanja i budu dio događanja u crkvama ili Kolone sjećanja Penava je rekao kako će o tome govoriti njihova djela te da je on u pravoslavnoj crkvi na molitvi povodom Uskrsa prije svega radi pravoslavnih vjernika. Najavio je kako će i dalje, bez obzira na djela predstavnika SDSS-a, čestitati prijateljima i kolegama velike blagdane i dolaziti na crkvene molitve.

– Ovim činom govorimo dovoljno nego bilo koje riječi. Hoće li druga strana uzvratiti ne znam jer ne bih ovom prilikom govorio više o politici. Svatko svojim djelima neka govori za sebe. Često previše pažnje nam odlazi na nečije riječi, a premalo na djela tko što čini, rekao je Penava. Predsjednik SDSS-a Grada Vukovara Srđan Kolar rekao je kako je pohvalno da se gradonačelnik Vukovara pojavio u pravoslavnoj crkvi i da takva praksa ne treba biti samo danas nego uvijek u vrijeme velikih crkvenih blagdana. Najavio je kako će i predstavnici SDSS-a biti dio crkvenih obreda u katoličkoj crkvi kada god dobiju poziv za to. Na novinarski upit hoće li poslije ove posjete Penave predstavnici SDSS-a biti i dio Kolone sjećanja 18. studenoga Kolar nije odgovorio nego je rekao kako mora ići jer počinje molitva, piše Večernji list.