Već poginulo 40 ukrajinskih vojnika i desetak civila: Ruska vojska ušla u drugi najveći grad u Ukrajini

Već poginulo 40 ukrajinskih vojnika i desetak civila: Ruska vojska ušla u drugi najveći grad u Ukrajini

Najmanje 40 ukrajinskih vojnika i desetak civila poginulo je u četvrtak u prvim satima ruske invazije na Ukrajinu, rekao je novinarima savjetnik ukrajinskog predsjednika, prenose agencije. 

“Znam da je poginulo više od 40 ukrajinskih vojnika i da je nekoliko desetaka ozlijeđeno te da je poginulo desetak civila” širom zemlje, rekao je Oleksij Arestovič.

Ti gubici dogodili su se u zračnim i raketnim napadima u četvrtak ujutro, rekao je, prenosi AFP, javljaju 24sata.

Na području regije Harkova poginuo je dječak kada su granate pogodile stambenu zgradu, objavila je hitna služba.

Ruska vojska objavila je da su proruski separatisti na istoku Ukrajine kojima pomaže postigli uspjehe na terenu.

General Igor Konašenkov, glasnogovornik ruskog ministarstva obrane, rekao je na televiziji da su pobunjenici napredovali za tri kilometra u regiji Donjecka i jedan i pol kilometar u regiji Luganska. 

Naglasio je da Rusija cilja vojne mete i da se civili nemaju čega bojati.

Rusija je u srijedu pokrenula opću invaziju na Ukrajinu s kopna, iz zraka i s mora, što je najveći napad na drugu državu u Europi od Drugog svjetskog rata i potvrda najgori strahova Zapada.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba poručio je u četvrtak da Rusija provodi opću ofenzivu iz više smjerova i da se ukrajinske snage opiru napadu.

“Ne, ovo nije ruska invazija samo na istoku Ukrajine, već potpuni napad iz više smjerova”, poručio je Kuleba na Twitteru.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij pozvao je u četvrtak sve građane koji su na to spremni da se pridruže obrani zemlje od ruskih snaga, dodajući da će vlada dati oružje svima koji to žele, prenosi Reuters. 

Zelenskij je pozvao Ruse da prosvjeduju protiv rata.

Prema najnovijim izvještajima koje prenosi BBC, a koji još nisu svi službeno potvrđeni, ruski su tenkovi ušli u Harkov, drugi najveći grad u Ukrajini.

Foto: Hina