Viktor Ivančić se zbog Novosti obrušio na Ivana Penavu i Domovinski pokret: Za njih je koncentracioni logor idealna verzija društva

Viktor Ivančić se zbog Novosti obrušio na Ivana Penavu i Domovinski pokret: Za njih je koncentracioni logor idealna verzija društva

Novinar Viktor Ivančić komentirao je zahtjev Domovinskog pokreta da se na dnevni red stavi financiranje Novosti koje godišnje od države dobiju 600 tisuća eura. Oštro je kritizirao Ivana Penavu i Domovinski pokret istaknuvši da je za njih “koncentracioni logor idealna verzija društva”. Intervju je objavljen na portalu HND-a, a autor je Ivica Buljan.

Prijetnje i pritisci na novinare ne prestaju već decenijama. Vi ste se s njima suočavali svakodnevno; kako ste s s time nosili i što mislite o ljudima koji na tako nizak i podao način maltretiraju druge samo zato što rade svoj posao?

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: Ivana Kindl otvorila dušu: Govori o svojoj borbi s depresijom, prekidu dugogodišnje veze i ljubavnom statusu

Tu je na snazi vrlo jednostavno pravilo – što je manje demokracije, više je pritisaka na novinare. Jasno, ako demokraciju ne svedemo na parlamentarni cirkus. Budući da su kroz ove tri i pol decenije napadi na novinare u Hrvatskoj bili praktički kontinuirani, ne možemo se potužiti da smo živjeli u dosadnoj zemlji. Zahvaljujući političkoj klasi i pogonima poslušničkih medija – a i jedni i drugi su iskazivali nacionalističku revnost – Hrvatska se razvila u državu koja duboko prezire i odbacuje istinu o sebi. Ona živi svoju mitsku stvarnost i odbija da je u tome ometaju nepobitne činjenice. Hrvatska je, može se reći, entitet za religioznu upotrebu. Pod uvjetom da pate od istinoljubivosti, novinari su tu po definiciji nepoželjni.

Kako tumačite nasrtaj Ivana Penave i Domovinskog pokreta na Novosti?

Bojim se da je to tek početak, da je inicijativa za gašenje Novosti uvertira u operaciju discipliniranja medijske scene koja tek slijedi. Pritom je zanimljiv segregacijski argument koji se najčešće koristi – budući da ih izdaje srpska nacionalna manjina, Novosti se smiju baviti isključivo „srpskim temama“, folklorom i narodnim običajima, a sve drugo im je strogo zabranjeno ako žele koristiti javni novac. Već sutra bodljikava žica neće biti rezervirana samo za omraženo „srpsko“, nego i za sve što je „nedovoljno hrvatsko“. Žica je krajnji mentalni dobačaj i samo središte političke vizije domoljuba iz Domovinskog pokreta. Za njih je koncentracioni logor idealna verzija društva.

Često ste bili u sudnicama. Najnoviji oblik pritiska na novinare i medije su SLAPP-tužbe. Kako se tome oduprijeti?

U sadašnjim okolnostima, skoro nikako. Trebalo bi, naime, temeljito reformirati hrvatsko pravosuđe – zapravo je „reformirati“ slab izraz: trebalo bi ga doslovno rasturiti i izgraditi na novim osnovama, što je opet utopijska pomisao – jer ono je danas takvo da SLAPP-tužbama unaprijed garantira uspjeh. Hrvatsko pravosuđe je poput bordela u kojem SLAPP-tužioci mogu besplatno zadovoljavati svoje nagone. Ono što novinarima zasad preostaje je da se ne daju impresionirati i zastrašiti. Svaki izgubljeni sudski proces treba evidentirati kao osobni trijumf i gurati dalje. Samo što to čeličenje bogami košta…

Vrhovni sud preinačio je odluku nižih sudova i presudio protiv predsjednika HND-a Hrvoja Zovka u slučaju Perišin-Čakarun te je Zovko dobio trenutni otkaz. Na drugoj strani Uskokov optuženik i bivši ravnatelj HRT-a tamo uredno još prima plaću. Kakva je to pravda?

To je hrvatska pravda. Ona kada se suci najviše pravosudne instance i ne trude prikriti činjenicu da provode nalog vladajuće partije, kao da ponosno demonstriraju to što su pravosudna depadansa izvršne političke vlasti. Poruka presude protiv Zovka je jasna – tko se buni protiv cenzure, najebat će! A budući da se predsjednik HND-a od početka mandata principijelno i žustro suprotstavlja HDZ-ovim napadima na novinare i slobodu štampe, pa tako i usmjerava cehovsku organizaciju u „neželjenom pravcu“, ovo je jedna od prilika za odmazdu. Vjerojatno neće biti zadnja.

Jesu li danas moguće novine poput Feral Tribunea?

Naravno da jesu. Dakako, u nekom drugom formatu ili, kako se to danas kaže, „platformi“. Mislim da je uvijek korisno pokušati se izmaknuti iz sistema i sabotirati utvrđena pravila igre, koliko je to moguće. U novinarstvo sam ušao uređujući fakultetski list, na samom početku osamdesetih. Jednom je zbog nekog članka uprava fakulteta odlučila obustaviti financiranje lista. Tada se skupilo nas petnaestak, očistili smo dva hangara u splitskom škveru, uzeli za to novac i štampali list o vlastitome trošku, ali je to i dalje bilo fakultetsko glasilo. Pokušaj cenzure od strane uprave je bio ugušen i oni nisu znali što da čine. Na takav način su svojedobno pokretani Feral, Arkzin i neki drugi mali mediji koji su bili radikalno suprotstavljeni tadašnjem duhu vremena. Pa i Novosti su se danas profilirale kao neka vrsta konceptualne greške u sistemu – infrastrukturno su u njemu, a u isti mah iznevjeravaju njegova očekivanja. Hoću reći, stav da se „ništa ne može učiniti“ je upravo ono što se od nas očekuje. Čak i kada je točan, služi kao izgovor.

Foto: Hina