Vođa Hrvata iz Vojvodine poslao poruku Biščeviću: Hrvatski diplomati nisu s Hrvatima u Srbiji, kao da smo gubavci!

Vođa Hrvata iz Vojvodine poslao poruku Biščeviću: Hrvatski diplomati nisu s Hrvatima u Srbiji, kao da smo gubavci!

Izlazak tisućitog broj tjednika „Hrvatska riječ“, glasila hrvatske manjine i jedine informativno-političke tiskovine na hrvatskom u Srbiji, obilježen je u petak svečanošću u nazočnosti zaposlenika, suradnika, vodstva hrvatske zajednice, no, ne i nazočnošću hrvatskih diplomata što prema riječima predsjednika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislava Žigmanova, šalje negativnu poruku.

Glavna urednica tjednika Zlata Vasiljević navela je da mnogi događaji, postignuća i problemi Hrvata u Srbiji ne bi bili zabilježeni da nije „Hrvatske riječi“ koja izlazi svakoga petka na 52 stranice, kao najvažnije izdanje istoimene Novinsko izdavačke ustanove (NIU)., javlja Fenix magazin.  

„U tisuću brojeva bili smo svjedoci političkih, društvenih i gospodarskih promjena u državi u kojoj živimo, svjedoci političkih odnosa Srbije i Hrvatske. Ali ono što je važnije, u tih tisuću brojeva pratili smo i bilježili sve što se događalo u hrvatskoj zajednici u Srbiji“, navela je na svečanosti u subotičkom Otvorenom sveučilištu.

Tjednik je, dodala je, pratio početak obrazovanja na hrvatskom u Srbiji, ostvarivanje prava na službenu uporabu jezika, rad kulturnih udruga, političko djelovanje.

„Iza ovih 1000 brojeva ostala je kronika rada, razvoja i problema naše manjinske zajednice, ali i općih političkih i društvenih prilika“, istaknula je urednica.

Predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbiji (HNV) Jasna Vojnić rekla je da je vodstvo hrvatske manjine ponosno na novinsku ustanovu, kao i da je zahvalno što su novinari te kuće respektabilni, probitačni, profesionalni, objektivni i nepotkupljivi.

Naglasila je kako su novine i zaposlenici nailazili na zapreke i probleme, te da u nekim sredinama još uvijek postoji strah od javnog kupovanja i čitanja „Hrvatske riječi“.

Na izlasku tisućitog broja tjednika čestitao je predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov koji je istaknuo da je „Hrvatska riječ“ postala najveći rudnik informacija o hrvatskoj zajednici u Srbiji.

„Tim prije je uspjeh veći trajati gotovo cijela dva desetljeća u ne uvijek povoljnim okolnostima, u čemu vidimo i hrabrost i želju za očuvanjem samobitnosti i postojanja hrvatske zajednice na ovim prostorima“, naveo je.

Žigmanov je u tome kontekstu podsjetio da se ove godine slavi i 20 godina od donošenja odluke u Skupštini Vojvodine o osnutku NIU „Hrvatska riječ“.

Dan, nakon obilježavanja ovog važnog događaja Žigmanov je na svom Twitter profilu kritizirao nedolazak prvog čovjeka hrvatske diplomacije u Srbiju i hrvatskih diplomata uopće.

– Kada na ovako prevažan događaj za Hrvatsku zajednicu ne dođe prvi čovjek hrvatske diplomacije u Srbiju, onda teško može biti negativnije poruke za nas! Na odličnu suradnju s Vladom Republike Hrvatske i Ministarstvom vanjskih i europskih poslova veliku ljagu baca to i takvo ignoriranje! Hrvatski diplomati nisu s Hrvatima u Srbiji! Kao da smo gubavci.., napisao je Tomislav Žigmanov na svom Twitter profilu.

“Hrvatsku riječ” financira Autonomna pokrajina Vojvodine

„Hrvatska riječ“ tjednik je istoimene novinsko izdavačke ustanove sa sjedištem u Subotici čije izlaženje iz svojega proračuna financira Autonomna pokrajina Vojvodine.

Pored tjednika, ta medijska kuća izdaje podliske za djecu i mlade „Hrcko“ i „Kužiš“.