Stručnjak za plin: Stanje je prilično alarmantno

Stručnjak za plin: Stanje je prilično alarmantno

Rusija je nastavila plinski rat protiv europskih zemalja kako bi se ublažile ili ukinule sankcije Moskvi. Njemačka od prije nekoliko dana dobiva samo polovinu ugovorenog ruskog plina, a Gazprom je za 50 posto smanjio i isporuku plina Italiji. Danas je objavljeno da je dodatno smanjena opskrba Europe ruskim plinom koji stiže preko Ukrajine.

Dalibor Pudić, predsjednik Hrvatske stručne udruge za plin gostujući u središnjem Dnevniku HTV-a rekao je kako je stanje prilično alarmantno.

– Prema tvrdnjama Ruske Federacije do smanjenja je došlo jer kompresorska stanica nije isporučena od strane dobavljača zbog sankcija. Isporuka je smanjena za 60 posto i to se osjetilo u mnogim zemljama. 

Kad je riječ o Hrvatskoj, rekao je da smo mi već sad na 30 posto popunjenosti domaćeg skladišta, te da bi do 1. studenoga trebali biti na 90 posto. 

HEP toplinarstvo najavilo je poskupljenje cijena grijanja za 123.000 kućanstava u šest gradova.

– Pretpostavljam da neće biti veliki skok cijena. Ako gledamo cijenu plina taj skok cijena bi trebao biti značajan, ali ako bi došlo do većeg povećanja cijene toplinske energije vlada bi sigurno intervenirala kako u PDV tako i u nekim drugim smjerovima, rekao je Pudić. 

Osvrnuo se i na Petrokemiju. Rekao je kako je ona radila jedan kraći period, te da će možda raditi još na jesen, ali da će sve ovisiti o cijeni plina.

– Pri visokim cijenama plina njima je neisplativa proizvodnja. To je veliki problem, ipak je tamo zaposleno više od 1000 ljudi, a proizvode gnojivo koje je potrebno našim poljoprivrednicima, zaključio je Pudić.

Smanjena opskrba Europe ruskim plinom

Italija je, nakon Njemačke i Slovačke, postala posljednja u nizu europskih zemalja koja se suočava s rezovima u opskrbi ruskim plinom. Energetski div Eni dobit će samo polovicu od 63 milijuna kubičnih metara plina dnevno, koliko je zatražio od Gazproma jučer, nakon dva dana suočavanja s manjkom.

Europska unija oko 40 posto svog prirodnog plina dobiva iz Rusije, koja je ujedno i glavni dobavljač nafte EU bloku. Polovinom tjedna Moskva je ograničila opskrbu plinovodom Sjeverni tok 1 na oko 40 posto uobičajenog kapaciteta, korak za koji okrivljuje navodno kašnjenje opreme zaustavljene u Kanadi radi održavanja.

Završen 2011. godine, plinovod Sjeverni tok 1 povezuje grad Vyborg na sjeverozapadu Rusije i Njemačku preko dna Baltičkog mora. Kao glavni plinovod za isporuku prirodnog plina godinama je bio u preopterećenju.

Njemačka skladišta plina malo su popunjena tijekom noći unatoč velikom padu ruskih isporuka.

Njemačka većinu svoje potrošnje goriva pokriva ruskim plinom. Pod najnovijim pritiskom vlada iz Berlina pozvala je tvrtke i kućanstva da potrošnju plina svedu na najmanju moguću mjeru, kako bi osigurali potrebne količine prije početka sezone grijanja za otprilike tri mjeseca. Istodobno, optužila je Rusiju za politički motiviran potez kojem je cilj vrtoglavo povećanje cijena energenata.

Smanjenje isporuke ruskog plina utjecalo je i na Francusku, Austriju i Češku.

Iz francuskog operatera transportnog sustava prirodnog plina GRTgaz tvrde kako plin iz Rusije ne stiže još od srijede.

Kremlj tvrdi kako je većina europskih klijenata ruskog energetskog diva Gazproma platila 90 do 95 posto izvoza ruskog plina u rubljima.

– Kao rezultat tih neutemeljenih sankcija na isporuku naših energenata, u ovom trenutku svoju robu prodajemo s popustom. Taj će se popust smanjivati s gradnjom novih opskrbnih lanaca diljem svijeta, dok mi preusmjeravamo našu robu na nova tržišta, rekao je Aleksander Novak, potpredsjednik vlade Ruske Federacije.

Nastojeći smanjiti ovisnost o ruskim energentima, EU se obvezala srezati je za dvije trećine u roku od godine. Sada očajnički traga za drugim dobavljačima.

– Potpisivanje trilateralnog memoranduma o razumijevanju između Izraela, Europske unije i Egipta pomoći će povećanju isporuke energije u Europu. Tako će se iz Izraela dostavljati plinovodom u Egipat, zatim se ukapljivati u LNG, pa dostavljati u Europsku uniju, rekla je Ursula von der Leyen, predsjednica Europske komisije.

Opskrba prirodnim plinom iz istočnog Sredozemlja mogla bi biti rješenje za Europu, ali ono, naravno, nije dovoljno brzo.

Kako bi nadoknadila gubitke nastale EU sankcijama, Rusija istodobno povećava izvoz nafte iz svoje glavne istočne luke Kozmino za oko petinu, s ciljem zadovoljenja rastuće potražnje azijskih kupaca. Ruski naftovodni monopolist Transneft već je povećao količinu sirove nafte koja se ispumpava na ovoj glavnoj azijskoj naftovodnoj ruti, naftovodu East Sibira Pacific Ocean – za 70 tisuća barela dnevno i to upotrebom kemijskih aditiva za ubrzavanje protoka nafte.

Foto: Hina