Zašto ministar Filipović prešućuje: Suprug Martine Dalić i pouzdanica Ivana Vrdoljaka dobit će milijunske otpremnine. Slučajno?

Zašto ministar Filipović prešućuje: Suprug Martine Dalić i pouzdanica Ivana Vrdoljaka dobit će milijunske otpremnine. Slučajno?

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović izjavio je da će hrvatski članovi Uprave Ine u srijedu na sjednici Nadzornog odbora biti razriješeni ako do tada sami ne daju ostavke.

Govoreći u petak navečer u Dnevniku Nove TV, Filipović je kazao je kako je premijer Plenković poslao poruku članovima Uprave Ine da moraju otići.

Naš stav je čvrst i jasan – cijela uprava Ine mora otići. Mađarski predstavnici su poruku shvatili, a što se tiče hrvatskih, ukoliko sami ne podnesu ostavke, bit će, poručio je, smijenjeni u srijedu na sjednici Nadzornog odbora Ine, javlja N1.

“Imaju vremena do srijede sami povući taj potez, ako to ne naprave, u srijedu na sjednici Nadzornog odbora, bit će, prema odluci Vlade – razriješeni. Srijeda je dan kad će na Nadzornom odboru biti donesene odluke”, dodao je.

Istaknuo je kako je bitno “iskoristiti ovu situaciju kako bi se promijenio sustav korporativnog upravljanja”.

“To je nešto o čemu sam razgovarao i s mađarskim predstavnicima i složili smo se da se model korporativnog upravljanja koji je trenutno loš – mora mijenjati kako se ovakvi korporativni skandali u budućnosti više ne bi događali”, rekao je ministar Filipović.

Filipović kaže da je na Nadzornom odboru, koji je samostalno tijelo, da iskoristi sve one zakonske mogućnosti, kad se govori o tome hoće li netko dobiti otpremninu ili neće.

Barbaru Dorić je u Upravu Ine instalirao HNS

“Mislim da su bilo kakve otpremnine u ovakvom trenutku apsolutno neprimjerene”, naglasio je.

Inače, danas su Ferenc Horváth i József Simola, članovi Uprave Ine koje je nominirao MOL, podnijeli ostavke,  unatoč tome što, kako je priopćio MOL, ni na koji način nisu upleteni u nezakonite radnje vezane uz Inu koje su se pojavile u javnosti krajem kolovoza. Upravu uz Horváth i Simolu čine predsjednik u ostavci Sándor Fasimon te hrvatski članovi Niko Dalić, Darko Markotić i Barbara Dorić.

Fasimon je ostavku dao prošli tjedan. Filipović nam prešućuje da će Niko Dalić, suprug bivše potpredsjednice Vlade Martine Dalić, barbara Dorić, osoba od povjerenja Ivana Vrdoljaka i Darko Markotić dobiti otpremnine ako budu smijenjeni. Spominju se iznosi veći od milijun kuna.

Hrvatska Vlada istaknula je da nakon otkrića afere prodaje Ininog plina ispod cijene i gubitka većeg od milijarde kuna, očekuje ostavku kompletne Inine uprave i preispitivanje upravljanja kompanijom.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović večeras je ponovio da ne očekuje probleme s opskrbom plinom.

Prema njemu, predstavnici MOL-a prihvaćaju „odluku Vlade da sav hrvatski plin i sav plin koji se proizvodi u Hrvatskoj ide hrvatskim građanima, hrvatskim poduzećima i hrvatskim institucijama.“

Naslovna fotografija: Niko Dalić