Zločin bez kazne: Maškarin ostao teški invalid, a nitko neće odgovarati

Zločin bez kazne: Maškarin ostao teški invalid, a nitko neće odgovarati

Županijski sud u Rijeci potvrdio je odbijajuću presudu kojom je odbijena optužba protiv dr. Branka Popovića kojeg se teretilo za teško kazneno djelo protiv zdravlja ljudi, a koju je prije godinu dana donijela sutkinja Općinskog suda Brankica Grgurić, piše Novi list.

I prije godinu dana, kada je i donesena nepravomoćna odbijajuća presuda za dr. Popovića protiv kojeg se vodio višegodišnji kazneni postupak zbog nesavjesnog liječenja iz nehaja u slučaju pacijenta Miroslava Maškarina s Raba, sutkinja Grgurić je obrazložila da je odbijena optužba zbog nastupa zastare, sukladno uputama Županijskog suda.

Riječ je o slučaju tada 21-godišnjeg mladića koji je podvrgnut rutinskoj operaciji slijepog crijeva u KBC-u Rijeka 2006. godine, koja je završila amputacijom lijeve potkoljenice. Dr. Popović je bio optužen da je iz nehaja kao doktor medicine obavljajući svoju djelatnost nesavjesno postupao i time prouzročio teške tjelesne ozljede Miroslavu Maškarinu.

Nakon dugotrajnog sudskog postupka, ispitivanja više vještačkih timova, svjedočenja liječnika koji su bili dijelom operativnog tima, prije i u postoperativnom tijeku, svjedočenja medicinskih sestara i ostalog medicinskog osoblja, kirurg Branko Popović je nepravomoćno sredinom rujna 2011. bio osuđen i proglašen krivim te je osuđen na kaznu zatvora od osam mjeseci, uvjetno na dvije godine.

Potkraj listopada 2012. godine prvostupanjska presuda je ukinuta rješenjem Županijskog suda i slučaj vraćen sudu prvog stupnja na ponovno suđenje. No, 1. siječnja 2013. godine na snagu stupa novi Kazneni zakon, a 21. svibnja 2013. počelo je ponovno suđenje dr. Popoviću. Kazneni postupak obustavljen je zbog zastare koja je nastupila još 2014. godine.

Facebook Comments