Sutkinja je u pravu: Ivo Sanader namjerno odugovlači suđenje

Sutkinja je u pravu: Ivo Sanader namjerno odugovlači suđenje

Zbog nedolaska branitelja Ive Sanadera u suđenju za aferu INA–MOL sutkinja Županijskog suda Maja Stipić Štampar u petak je odgodila raspravu na kojoj su trebali svjedočiti bivši čelnici INA-e Davor Štern i Damir Vanđelić, a bivšem premijeru dodijelila je branitelja po službenoj dužnosti, što je on ocijenio kao grubo kršenje njegovih ustavnih prava i temeljnih sloboda, piše Direktno.

– Zastara za drugookrivljenoga (Hernadi op.a.) u ovom predmetu nastupa jako brzo, upozorila je sutkinja.

Sanaderovi branitelji, Čedo Prodanović i Jadranka Sloković, ispričali su nedolazak na sud bolešću. Prodanović je kao razlog nedolaska naveo operaciju, a Sloković je prije rasprave obavijestila sutkinju kako ima virozu.

Sanader je ustvrdio kako smatra da ne postoje razlozi za postavljanje branitelja po službenoj dužnosti jer njegovi odvjetnici “redovito dolaze na rasprave” te kako im je ovo “prvi nedolazak na sud”.

“Odluka suda da mi se dodijeli branitelj po službenoj dužnosti apsolutni je presedan jer moji odvjetnici u devet godina koliko traje ovaj progon niti jedanput nisu izostali. Kao što je javnosti poznato, ja sam izostajao s rasprava zbog bolesti, no moji branitelji nisu. Budući da je njihov izostanak u potpunosti opravdan, ne razumijem kako je moguće na temelju jednog izostanka odrediti branitelj po službenoj dužnosti. Smatram kako mi se krše ustavna prava, pravo na pošteno i pravično suđenje, jer kako će branitelj po službenoj dužnosti u 10 dana spremiti za spis koji ima više od 10.000 stranica. Odbacujem da me netko takav brani”, izjavio je Sanader.

Foto: Tomislav Pavlek/Hina