Mlinci se u Zagorju jedu već gotovo 500 godina – a sad ćemo malo o hrani koja će se jesti idućih 500 godina. Hrana budućnosti su crvi, mravi, cvrčci, skakavci, larve i razne druge bube.
Barem tako misle stručnjaci zagrebačkog Agronomskog fakulteta gdje je jučer održan skup pod nazivom Kukci na tanjuru. I bilo ih je na tanjuru: rižoto od kozica s crvima i cvrčcima, salata s mravima, pišu vijesti.hr.
Ako vam se od ovih delicija diže želudac – možda promijenite mišljenje kad čujete da kukci imaju više željeza nego špinat, više kalcija nego mlijeko i više proteina nego govedina i piletina, a u svijetu ih najnormalnije jede 2 milijarde ljudi.
Gosti RTL Direkta bili su docent na Agronomskom fakultetu Ivan Juran i osnivač prve hrvatske farme jestivih insekata Daniel Pikl koji su u studio donijeli neka od jela…
Gosti su napomenuli da se od cvrčaka radi dobar protein i brašno…
“U principu, skoro sve bube i kukci su jestivi” rekao je Juran.
“Pripremaju se na milijun načina”, dodao je Pikl.
Napomenuli su da su skoro svi dijetni prozvodi.
“Ljudi su skeptični prema novoj hrani, ali kada se pravilno pripremi, onda promijene mišljenje”, kazao je Pikl.
Dodao je da su skoro svi koji su bili na eventima probali skoro sve i da su promijenili mišljenje o ovoj hrani.
Pikl je rekao da zasad uzgaja samo cvrčke.
“Ova hrana ima pozitivan utjecaj na okoliš. Proizvodnja kukaca je održiva. Ovo bi moglo biti i odgovor na glad u svijetu”, rekli su.
Gosti su u studio donijeli neka od jela pa je Zoran Šprajc na kraju emisije probao crve i kazao:
“Nije ovo uopće loše…”, kazao je Šprajc.