Naš plivač Franko Grgić pomeo konkurenciju: Osvojio zlatnu medalju i postao svjetski rekorder

Naš plivač Franko Grgić pomeo konkurenciju: Osvojio zlatnu medalju i postao svjetski rekorder

Hrvatski plivač, 16-godišnji Franko Grgić osvojio je naslov svjetskog juniorskog prvaka na 1500 metara slobodnim stilom na Svjetskom prvenstvu u Budimpešti s vremenom novog svjetskog juniorskog rekorda od 14:46.09 minuta.

Grgić je u Budimpešti plivao čak 10.46 sekundi brže od svog dosadašnjeg najboljeg rezultata na 1500 metara koji je ujedno bio i hrvatski nacionalni rekord, dok je svjetski juniorski rekord popravio za više od pet i pol sekundi. Koliko je bio dominantan u Budimpešti pokazuje i prednost od 13.10 sekundi ispred srebrnog Australca Thomasa Neilla, odnosno 19.08 sekundi ispred brončanog Rusa Ilje Sibirceva, javljaju 24sata.

S vremenom ostvarenim u Budimpešti Grgić bi zauzeo šesto mjesto u finalu ovogodišnjeg seniorskog SP-a koje je održano prošlog mjeseca u Gwangjuu.

Prije tri dana Grgić je osvojio naslov svjetskog juniorskog prvaka i na 800 metara slobodnim stilom i to s vremenom 7:45.92 minuta što je novi apsolutni hrvatski rekord, ali i novi europski juniorski rekord u ovoj disciplini.

Grgić je ranije ove godine rezultatom 14:56:55 na bazenu Kantrida u Rijeci izborio nastup na Olimpijskim igrama u Tokiju.

– Cilj svakog sportaša je biti najbolji. Nadam se da do Tokija mogu još puno napredovati, popraviti i ovaj rezultat, a na vrhuncu bih trebao biti četiri godine kasnije u Parizu, kada bih se trebao približiti i medaljama – rekao nam je nedavno mladi Grgić.

U šali smo ga upitali zna li koji je svjetski rekord u njegovoj disciplini, čisto da potvrdimo koliko daleko sežu njegove ambicije.

– Naravno da znam da je svjetski rekord 14:31:02, i nadam se da ću ga jednom u karijeri napasti i oboriti – samouvjeren je 16-godišnji Splićanin.

Foto: Daniel Kasap/Hina