SDP-ovka Glasovac upozorava nastavnike: Čuvajte se HNS-ovaca, njihova pomoć je kontraproduktivna

SDP-ovka Glasovac upozorava nastavnike: Čuvajte se HNS-ovaca,  njihova pomoć je kontraproduktivna

Saborska zastupnica SDP-a Sabina Glasovac gostovala je u Newsroomu, gdje je komentirala zahtjeve prosvjetnih radnika za povećanjem plaće, kao i odnosom Vlade prema tom zahtjevu, prenosi N1.

Na pitanje jesu li zahtjevi sindikalista za povećanjem plaća realni ili apsurdni, kako kaže premijer, Glasovac kaže kako su realni.

“Apsolutno su realni, i u skladu s mogućnostima proračuna. Rekla bih da je čak pogođen tajming, jer svakodnevno od ministra financija i Vlade slušamo da je proračun konsolidiran, prihodovna strana oporavljena, benefiti u smislu rasta plaća osigurani za djelatnike u zdravstvu, socijalnoj skrbi i obrani. Mislim da sindikati obrazovanja i zaposleni u obrazovanju s pravom traže realno i nikakvo pretenciozno povećanje plaće, jer se ne radi se samo o nastavnom osoblju nego i ljudima u sustavu školstva, zaposlenima u tajništvu ili računovodstvu”, rekla je Sabina Glasovac.

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović je rekao da ne žele pregovarati o koeficijentima?

“Ne razumijem poziciju Vlade. Proračun dobro stoji, imamo mogućnost odustati od dijela porezne reforme, kao što je smanjenje stope PDV-a s 25 na 24 posto, što ne bi bilo prvo predizborno obećanje koje je prekršeno, a od smanjenja od 1 posto nitko neće imati puno. Ostavile bi se dvije milijarde u proračunu s kojima se može udovoljiti zahtjevima sindikata u obrazovanju i može se povećati plaće svima u društvu za 500 kuna, što nije beznačajno, a time bi djelovali na veću potrošnju. Nelogična mi je pozicija premijera i Vlade u kojoj odbijaju pregovarati o koeficijentima”, kazala je Glasovac.

Da ste ministrica obrazovanja ponašali biste se kao Blaženka Divjak?

“Ne, ali kamo sreće da sam ministrica obrazovanja u ovoj situaciji, a ne prije 4-5 godina, kada smo morali rezati svugdje. Prvo, kada HNS ušao u koaliciju trebalo je reći da će se izdati birače pod uvjetom da se osigura cjelovita kurikularna reforma i povećaju plaće svima u obrazovnom sustavu. Vlada je tada ovisila u HNS-u. Ministrica Divjak i ostali ministri u Vladi glasali su za ovakav proračun. Znali su da ide reforma. Znali su da ljude treba platiti. Jesu li glasali za njega? Jesu i glasat će ponovo”, kazala je Glasovac.

“Ovo je već treća prijetnja da će izaći, ali oni već znaju načuti da je Vlada spremna udovoljiti nekom zahtjevu i onda predstavljaju ovakav igrokaz. Tužno je kada gledate kako jedni o drugima komuniciraju Milan Bandić, HNS i Darinko Kosor, da Kosor kaže da više ne ide na sastanke koalicije jer se tamo samo ucjenjuje, trguje. Ozbiljna Vlada bi stvari trebala rješavati za stolom, no mislim da će na kraju vlada udovoljiti zahtjevima sindikata. Možda premijer ovako igra jer je iziritiran ponašanjem HNS-a. Mislim da HNS odmaže profesorima, jer rade kontraefekt kod premijera. Oni sada glume da su na strani radnika u obrazovnom sustavu. Da jesu, odavno su im mogli osigurati veće plaće”, rekla je Glasovac.

Kako komentirate poruku Darinka Kosora da je vrijeme za izbore?

“Vrijeme za izbore je odavno, jer imamo ovakvu koaliciju koja funkcionira na ucjenjivačkim elementima, koji se ne odnose samo na projekte u Vladi nego i GUP u Zagrebu. Smijenjeno je pola Vlade, sumnja se na korupciju svuda, ali do izbora doći neće. Žao mi je što HNS nije iskoristio priliku kada je mogao. Njima su Jana i HEP bitniji od obrazovanja, obrazovanje im je samo pokriće. Oni se mogu kokošariti i javno se svađati, ali povezani su dubljim vezama, bez kojih bi ostali bez stolica i financijskih interesa”, rekla je Glasovac.

Dodala je kako je SDP spreman na izbore.

“Spremni smo preuzeti odgovornost za Hrvatsku, i spremniji smo nego prije pola godine kada smo bili u nekom svom filmu”, kazala je Glasovac.

Foto: Zvonimir Kuhtić/Hina