Tužba Željke Markić protiv Novosti: Dežulović me proglasio glupom i zatucanom, a bilo je i seksističkih uvreda

Tužba Željke Markić protiv Novosti: Dežulović me proglasio glupom i zatucanom, a bilo je i seksističkih uvreda

Saslušanjem tužiteljice Željke Markić započela je na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu glavna rasprava u procesu koji je zbog naknade štete protiv Srpskog narodnog vijeća, kao izdavača tjednika Novosti, pokrenula predsjednica udruge U ime obitelji zbog teksta Borisa Dežulovića ‘Željka Markić: glupa ili plavuša‘, objavljenog u ožujku prošle godine. Željka Markić sveukupno je zbog ovog teksta podnijela četiri tužbe tražeći ukupno 160.000 kuna: tri protiv SNV-a i jednu protiv autora, prenose Novosti.

U srijedu se vodila objedinjena rasprava po dvije tužbe – jedne zbog objave teksta u tiskanom izdanju Novosti, a druge na portalu tjednika. Svaka je teška po 40.000 kuna.

– Ne želim odgovoriti na pitanje koliko trenutno vodim parnica protiv različitih medija i novinara, jer smatram da to s ovim predmetom nema veze – kazala je Željka Markić.

Prema njenim riječima, tužbu od 40.000 kuna sugerirali su joj njezini odvjetnici, s obzirom da je takva sudska praksa, ali da joj je tekstom nanijeta šteta koja je ‘sigurno viša od utuženih 40.000 kuna‘. Na pitanje odvjetnice SNV-a Line Budak da li je ona javna osoba, kazala je da nema ‘privilegije bilo koje vrste‘, da ima svoje zanimanje i da živi od svog rada.

Inače, Željka Markić više puta je tijekom višesatne rasprave izgovarala rečenice poput ‘Moram li ovo slušati?‘ ili ‘Već sam odgovorila‘ ili ‘Ne želim odgovoriti‘ ili ‘Sutkinjo, je li uobičajeno da pitanja traju ovako dugo i ne vode ničemu?‘ u čemu je dobila podršku i odvjetnice Laure Mateković koja je konstatirala da se radi o maltretiranju tužiteljice.

Na pitanje želi li s brojnim tužbama zapravo zaplašiti novinare i nakladnike koji pišu o njoj, odgovorila je da traži da oni koji su krivi za iznesene uvrede i neistine snose odgovornost.

Odgovarajući na pitanja sutkinje Andreje Krstanović Čada, kazala je da ju je tekst povrijedio, da je u njemu proglašena glupom i zatucanom te da se radi o seksističkim uvredama s obzirom da je nazvana ‘glupom plavušom‘. Dežulovićev tekst ju je, kako je rekla, dodatno uvrijedio jer je citirao dijelove članka koji je o njoj napisala blogerica portala Index.hr-a Dada Batinić nakon što je Markić nepravomoćno osuđena za klevetu povodom tužbe aktivistice Mime Simić. Odvjetnicu Linu Budak zanimalo je da li je Markić u vrijeme objave teksta bila osuđena, na što je Markić kazala da nije. Objasnila je poslije da je bila nepravomoćno osuđena, ali da je viši sud kasnije poništio odluku i vratio predmet na ponovni postupak. Tvrdi da je ljudima iz svog okruženja, članovima obitelji i drugima koji su joj slali linkove s Dežulovićevim tekstom, morala tumačiti o čemu se radi i da je zbog toga bila uzrujana. Rekla je i da je Dežulovićev tekst posebno uvrijedio s obzirom da je objavljen u tjedniku srpske nacionalne manjine koji je financiran javnim novcem čime dobiva dodatni kredibilitet.

Suđenje se nastavlja 2. ožujka 2020. godine saslušanjem autora teksta Borisa Dežulovića i glavnog urednika Novosti Nikole Bajte.

Na slici: Ilustracija

Foto: Admir Buljubašić/Hina