Puhovski je uvjeren da Milanović pomaže Plenkoviću: Zašto predsjedniku odgovara da Bernardić ne bude premijer?

Puhovski je uvjeren da Milanović pomaže Plenkoviću: Zašto predsjedniku odgovara da Bernardić ne bude premijer?

Tjedan su obilježila uhićenja u aferi Vjetroelektrana, a u javnosti su mišljenja podijeljena hoće to HDZ-u na skorašnjim parlamentarnim izborima pomoći u vidu predizbornih uhićenja ili odmoći.

Čini mi se da ova uhićenja jako sramote HDZ i ja ne vidim logiku po kojoj bi HDZ, da to može učiniti, sam sebe sramotio”, kazao je u za RTL Danas politički analitičar Žarko Puhovski u razgovoru s RTL-ovim reporterom Adrianom De Vrgnom, kazavši da mu se ne čini logičnim ni da je riječ o unutarstranačkim obračunima: ”Ali što se sve događa ne možemo znati. Sad je ovo s tom novootkrivenom ‘bubom’ možda dosjetka odvjetništva da dokaže da su morali ići u ovom trenutku ili se možda i to dogodilo mimo njihovog znanja, to ne možemo znati”.

”Uvjeren sam da to HDZ-u šteti, ne previše jer imaju svoje biračko tijelo i to se njima stalno prigovara, ali mislim da im šteti”, kazao je Puhovski.

Međutim, ekspresno i dosad neviđeno razriješenje Josipe Rimac i Ane Mandac na telefonskoj sjednici Vlade nazvao je neobičnim: ”Žele smanjiti štetu jer se radi očito o tome da shvaćaju da to njima ne koristi, a oporba se naprosto na neki način zainatila da dokazuje da je to dobro za HDZ – ja ne vidim po čemu”.

Smatra da oporba na ovome ne može puno profitirati, niti izgubiti jer imaju svoja biračka tijela: ”Prava bitka je HDZ – Škoro, ne HDZ – SDP, i u toj bitci se ne radi o moralnim pitanjima – kriminala i sličnoga, nego se radi o pitanjima patriotizma, simbolike i tako dalje tako da to neće imati bitnu ulogu”.

Što se tiče ponašanja predsjednika Zorana Milanovića, čiji bi opoziv rado prizvao HDZ-ov veteran Vladimir Šeks, Puhovski je kazao da se Milanović po njegovu sudu ne ponaša korektno: ”On je povrijedio protokol, ali meni se čini da je to jako daleko od opravdanja zahtjeva za smjenjivanjem predsjednika. Gospodin Šeks je izgubio živce. Gospodin Milanović se bavi time da iznervira ovu drugu stranu, ali zapravo politički Milanović pomaže Plenkoviću i njegovim ljudima jer Plenkovića i njegove Škoro i desnica nazivaju ljevičarima, a Milanović ih tjera prema desnom i time mu ojačava poziciju”.

”Siguran sam da to Plenkoviću odgovara i siguran sam da Plenković to zna kao što sam siguran da bi Milanović bio zadovoljniji da mu premijer ostane Plenković nego da mu dođe Bernardić”, smatra Puhovski.

Facebook Comments