Novinar tvrdi da HNS podržava Milanovića, a Plenković mu odgovara: Ne podržava. Gdje ste vi to vidjeli?

Novinar tvrdi da HNS podržava Milanovića, a Plenković mu odgovara: Ne podržava. Gdje ste vi to vidjeli?

Premijer Andrej Plenković rekao je u subotu Novom listu da ulaganja u razvojne i infrastrukturne projekte i zauzetost za opstanak brodogradnje, pokazuju da HDZ-ova Vlada itekako ima senzibilitet prema Primorsko-goranskoj i Istarskoj županiji, a HDZ razbija mit kako su Rijeka i Istra rezervirani za ljevicu.

Razbija se mit da je ovo područje rezervirano samo za lijeve političke opcije, rekao je predsjednik Vlade i HDZ-a Plenković u intervjuu u subotnjem Novom listu, upitan je li cilj HDZ-a preuzeti vlast u Primorsko-goranskoj županiji u 2021. Vjerujem da će ovakav HDZ, kao moderna stranka europskog desnog centra, ali i smjer kojim želimo da Hrvatska ide, utjecati i na veće povjerenje birača našoj stranci u 8. izbornoj jedinici, dodao je.

Plenković naglašava da je brodogradilište 3. maj važno za Rijeku i gospodarski, i kao dio njezina identiteta, javlja

“Sudbina riječkog brodogradilišta još je jedno od naslijeđenih sistemskih gospodarskih izazova, a Vladine aktivnosti temelje se na povjerenju koje je uspostavljeno između Vlade i ljudi koji sada vode 3. maj, posebice gospodina Kučana. Cilj je da država nema nikakvih daljnjih gubitaka, a da omogućimo funkcioniranje brodogradilišta na tržišnim osnovama, pronalaženje strateškoga partnera i dugoročnu održivost »3. maja«. Istom logikom nastojimo taj model primijeniti i na pulsko brodogradilište Uljanik, kako bi se pronašlo održivo rješenje”, rekao je.

Premijer, u intervjuu, uz ostalo, ističe da njegova Vlada brine o Rijeci i Kvarneru jednako kao i o drugim dijelovima Hrvatske.

Partneri u Vladi moraju biti timski igrači i braniti politiku Vlade

Vezano za neočitovanje Vlade na zahtjev oporbe za smjenjivanje HNS-ove ministrice Blaženke Divjak kao i medijska nagađanja o izbacivanju HNS-a iz Vlade nakon predsjedničkih izbora i raspisivanje parlamentarnih izbora do ljeta, Plenković kaže: “Ovako ću to postaviti; usvojili smo četiri proračuna, ulazimo u izbornu godinu, imamo veliku odgovornost za građane i društvo, imamo predsjedanjem EU. Ali, imamo i partnere u Vladi od kojih očekujemo korektnost, lojalnost i razumijevanje onoga što su temeljni ciljevi”. Naglašava kako je načelo – “partneri u Vladi moraju biti timski igrači i braniti politiku Vlade”.

Upitan kako je moguće da HNS ‘praktički podržava’ predsjedničkog kandidata Zorana Milanovića, premjer Plenković je to odbacio. “Ne podržava ga. Gdje ste vi to vidjeli?”

Na novinarsku konstataciju kako nije vidljivo da HNS podržava HDZ-ovu kandidatkinju Kolindu Grabar Kitarović, premijer dodaje: “Jasno kažem, od njih očekujem da ako nisu aktivno za, da se ne očituju uopće…. Ja sam na koalicijskom sastanku jasno rekao svima u parlamentarnoj većini da u izbornoj kampanji, ako već neki od njih formalno ne podupiru aktualnu i buduću predsjednicu Grabar-Kitarović, ne želimo čuti niti išta drugo”.

Novi izbori ovise samo o lojalnosti koalicijskih partnera, HDZ je spreman u svakom trenutku izaći pred birače

Plenković je odbacio i tumačenja da će predsjednički izbori biti ‘referendum o njegovoj Vladi’.

“Netočno, Predsjednički izbori su izbori za predsjednicu Republike. Pogotovo za predsjednicu koja ima iza sebe pet godina rada i brojna postignuća, pa je jasna i razlika između nje pretendenata na to mjesto”. “Miroslav Škoro, na primjer, u svojim javnim nastupima pokazao da vrlo malo zna o hrvatskom političkom sustavu”, dodao je.

Procjenjuje kako je “Škorina uloga testna: koliko fragmentirane, male stranke krajnje desnice, za razliku od desnog centra što je HDZ, mogu dobiti glasova”. Dodaje kako je Škorina jedina zadaća pokušati oduzeti od HDZ-ovog biračkog tijela. “Zato šalju ovakve poruke, ne bi li zbunili dio birača”, naglašava Plenković.

Ocjenjuje kako je to napad na HDZ koji vodi politiku na Tuđmanovoj koncepciji desnog centra i okupljanja, ali protiv isključivosti.

Precizira kako HDZ treba biti na poziciji desnog centra, a ne krajnje desnice. Jer, podsjeća Plenković, “desni centar je i državotvoran, i domoljuban, i narodnjački, i demokršćanski i europski… Zato i jesmo dio obitelji europskih pučana i vodimo Hrvatsku koja je, međunarodno gledajući, nikad snažnija, a partneri je uvažavaju”.

Upitan za komentar Milanovićeve izjave da je on ‘novoprobuđeni tuđmanovac’, Plenković je rekao da Milanović govori jako puno neistina, cijelo ovo vrijeme, kao što je govorio i 2016. kada ga je pobijedio na parlamentarnim izborima. “Ista retorika lišena programa i ideja, dakle već viđeno i pročitano. I očito da se nikako ne može riješiti kompleksa gubitnika”.

Plenković je potvrdio i da, prema Statutu HDZ-a, unutarstranački izbori moraju biti tijekom 2020.

Upitan hoće li prvo raspisati parlamentarne izbore pa tek onda unutarstranačke, premijer Plenković poručuje: Sve ovisi o tome kako će se držati koalicijski partneri. HDZ je spreman u svakom trenutku izaći pred birače”.

 

Foto: Daniel Kasap/Hina