Poznati farmakolog predviđa kada ćemo doći u normalu: Hoće li biti nuspojava?

Poznati farmakolog  predviđa kada ćemo doći u normalu: Hoće li biti nuspojava?

Stručnjak za farmakologiju Vladimir Trkulja kaže kako je istina da je cjepivo brzo razvijeno, ali svi oni koji prate i znaju što sve stoji iza toga, onda ih to ne čudi.

‘Što se tiče nuspojava, ona se javljaju i kod cijepljenja od gripe. Svaka četvrta osoba ima otok na ruci, bol i to je učestalo, ali to nije problem. To je ništa. Ono što je važno, a to je da je cjepivo sigurno i ne vodi povećanoj sklonosti primjerice autoimunim bolestima. Ovo su stvari i sve ove tehnologije poznate već 20, 30 godina i svi podaci i pokusi koji su rađeni ne bi bili da ima bilo kakve sumnje. Nema razumnog razloga da sumnjamo u bilo kakve čudne, strašne, ružne nuspojave.’, komentirao je početak cijepljenje u Velikoj Britaniji Vladimir Trkulja za RTL Danas.

Što se tiče stvaranja nekog imuniteta nakon cijepljenja, Trkulja je objasnio, da se ono stvara 15 dana nakon prve doze i tada postoji neka vrsta zaštite, a koliko će ona trajati to je sada teško reći. Skupljat će se podaci i kako oni budu pristizali tako će rasti znanje o tome tijekom vremena, javlja Tportal.

Na pitanje kada bi se stanje moglo vratiti u normalu njegovo je mišljenje da uz cijepljenje i pridržavanje epidemioloških mjera sve će to splasnuti u ljeto iduće godine.