MOĆNI DRITAN ABAZOVIĆ: Nova crnogorska vlada je bliska Vučiću i SPC-u, ali i NATO i EU imaju svog osigurača

MOĆNI DRITAN ABAZOVIĆ: Nova crnogorska vlada je bliska Vučiću i SPC-u, ali i NATO i EU imaju svog osigurača

Crna Gora je petak, nakon trodnevne rasprave u parlamentu, dobila novu vladu koju predvodi premijer Zdravko Krivokapić, čovjek blizak Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC).

“Zaklinjem se da ću dužnost vršiti po Ustavu i zakonu, čestito, odgovorno i savjesno. Tako mi Bog pomogao”, rekao je Krivokapić, polažući zakletvu pred crnogorskim zastupnicima, od kojih je 41 podržao njegovu vladu koja je potvrđena tri mjeseca nakon parlamentarnih izbora na kojima je nakon 30 godina s vlasti u oporbu poslana Demokratska partija socijalista Mila Đukanovića.

Da je pred Krivokapićevom vladom teško razdoblje pokazala je diskusija u parlamentu u kojoj je žestoke kritike trpio i od svojih političkih istomišljenika i od protivnika.

Na kraju su ipak svi zastupnici nove vladajuće većine podržali novu vladu, iako je više od polovine njih kritiziralo njen program i sastav, nerijetko omalovažavajući Zdravka Krivokapića, dok su njegov govor nazivali „seminarskim radom“, javlja Jutarnji list.

U kritici su prednjačili zastupnici prosrpske Demokratske fronte (DF), čiju je koalicijsku listu predvodio upravo premijer Krivokapić, ali koji je odmah nakon početka pregovora o formiranju nove izvršne vlasti poručio da u njegovu vladu ne mogu čelnici DF-a.

Zastupnici oporbene Demokratske partije socijalista ustvrdili su tijekom rasprave da je jedini cilj nove vlade „posrbljavanje Crne Gore“, dok su Krivokapiću spočitavali što je za vrijeme izborne kampanje ljubio ruke svećenicima SPC-a.

Sam Krivokapić svoju vladu nazvao je stručnom i čvrsto je ostao na početnoj poziciji da u njoj neće biti političara na ministarskim mjestima.

Od političara u vladu je ušao jedino Dritan Abazović, čelnik Ujedinjene reformske akcije, koji je jedini potpredsjednik vlade zadužen za sektor sigurnosti i vanjsku politiku, te je po zakonu koordinator obavještajnih službi.

Upravo to mjesto prema upozorenju veleposlanstava NATO partnera, nije moglo pripasti nekom iz prosrpskog bloka.