IKEA prodavala šalice s opasnom kemikalijom: Ftalati izazivaju rak dojke i testisa

IKEA prodavala šalice s opasnom kemikalijom: Ftalati izazivaju rak dojke i testisa

IKEA poziva sve kupce koji imaju TROLIGTVIS putnu šalicu s oznakom ‘Made in India’ (Proizvedeno u Indiji) da je prestanu koristiti.

Nedavna izvješća o ispitivanju pokazuju da proizvod može sadržavati razine određenih kemikalija koje prelaze dozvoljene granice. Stoga IKEA poziva kupce koji imaju putnu šalicu da proizvod vrate u bilo koju robnu kuću IKEA uz puni povrat novca.

IKEA vrlo ozbiljno shvaća sigurnost proizvoda. Sve vrste IKEA proizvoda kontinuirano se ispituju i moraju biti u skladu s primjenjivim normama i zakonodavstvom, kao i našim vlastitim IKEA zahtjevima, priopćili su iz tvrtke.

IKEA je nedavno zaprimila izvješća o ispitivanjima koja pokazuju da putna šalica može sadržavati razine dibutil ftalata (DBP) iznad dozvoljenih granica. IKEA je prije mnogo godina odlučila zabraniti uporabu ftalata u proizvodima koji dolaze u neposredan dodir s hranom te zbog toga zaustavlja prodaju putne šalice dok cijeli proces istrage ne bude okončan. Dosadašnje analize pokazale su da su sporne putne šalice s oznakom “Made in India” (Proizvedeno u Indiji), a IKEA povlači šalice unatoč vrlo maloj neposrednoj opasnosti od negativnog utjecaja na zdravlje.

Novija istraživanja sve češće potvrđuju štetan utjecaj ftalata, kako na čovjeka, tako i na čitav okoliš. Ftalati na ljudski organizam djeluju kao hormonski disruptori, što znači da remete ravnotežu hormona u živim bićima, što uzrokuje sve veću feminiziranost mužjaka. Osim toga, dokazana je i njihova kancerogenost, koja se prvenstveno manifestira u obliku zloćudnog raka dojke i raka testisa. Ftalati uzrokuju razne malformacije na tkivu testisa, i slabiju plodnost muške populacije, piše u Wikipediji.

Foto: David Chang/EPA/Hina