Jadranka Kosor o odlasku Plenkovića u Bruxelles: To bi bilo po treći put u deset godina da odlazi predsjednik HDZ-a

Jadranka Kosor o odlasku Plenkovića u Bruxelles: To bi bilo po treći put u deset godina da odlazi predsjednik HDZ-a

Bivša premijerka Jadranka Kosor gostovala je u emisiji Novi dan gdje je komentirala potencijalni izbor premijera Plenkovića na neko od čelnih mjesta i kako bi se to odrazilo na HDZ, aferu ministra Kuščevića i odnose među koalicijskim partnerima u vladi, prenosi N1. U izjavi je usporedila potencijalni odlazak Andreja Plenkovića s odlaskom Ive Sanadera, istakavši da premijer Plenković mora odlučno odbaciti špekulacije da kalkulira s briselskom pozicijom.

Upitana misli li da će dogovor uopće biti postignut, Kosor kaže kako smatra kako bi dogovor morao biti postignut. “Zasad izgleda dosta neizvjesno. Kad netko moćan najavi da će otići bilo kada, onda njegov utjecaj polako, ali sigurno pada. Ja znam sa sastanaka EPP-a – riječ Angele Merkel se zaista slušala. Oko stvari oko kojih se nismo mogli dogovoriti, njezina je bila zadnja”, rekla je Kosor.

“Europska pučka stranka i dalje čvrsto stoji iza Webera. Sve političke figure koje se javljaju su puno manje od Angele Merkel. Teško je nazrijeti prave odnose, pogotovo ako uzmemo vrlo oštar stav Orbana, odnosno Mađarske. Nemojmo zaboraviti da je pred EPP-om i promjena generacija, da će se dogoditi i novi izbor čelnog čovjeka. Nagađa se da bi jedan od čelnih ljudi mogao biti Donald Tusk”, pojašnjava Kosor.

“Ono što sigurno znam jest da će se do zadnjeg trenutka nastojati doći do konsenzusa. Otvaranje pitanja koje se u posljednje vrijeme ne otvara, a to je proširenje. Sada nema nikakve volje za proširenjem. Europske zemlje i zemlje Zapadnog Balkana pritišću na najrazličitije načine, ali to stvarno nitko ne želi. Mogu se otvoriti nove poteškoće u vremenima koja dolaze”, mišljenja je Kosor.

Kosor je prokomentirala i potencijalni izbor Andreja Plenkovića na jednu od čelnih pozicija u Europskoj uniji.

“Činjenica je da se u tim špekulacijama oko zamjene Donalda Tuska – jedno je rumunjski predsjednik, a drugo je Andrej Plenković. Rumunjski predsjednik to je jasno odbio, a hrvatski premijer nije to demantirao. Mislim da je Plenković to trebao jasno otkloniti i reći da je on predsjednik Vlade jedne zemlje koja će predsjedati EU-om”, smatra Kosor.

“Kad bi se dogodilo da Plenković bude izabran, to bi značilo nekoliko stvari. To bi značilo da po drugi put jedan predsjednik Vlade napušta državu. Nije bitno iz kojeg razloga. Mislim da bi to izazvalo ogromne turbulencije u HDZ-u. Otvorile bi se dodatne unutarstranačke borbe. To bi bilo po treći put u deset godina da predsjednik HDZ-a odlazi. Vjerujem i bilo bi dobro da on jasno, glasno i precizno kaže – ne, mene ta funkcija ne zanima, jer meni je najveća čast što sam predsjednik Vlade Republike Hrvatske”, dodala je.

Na pitanje da komentira Plenkovićevu izjavu da “jednostavno ne podnosi ultimatume” kada je smjena ministra Kuščevića u pitanju, Kosor je kazala kako se Plenković ponovno postavio patronizirajuće i na koalicijske partnere. “Plenković se ponovno postavio patronizirajuće i na koalicijske partnere. Moguće je da upravo ta izjava da jednostavno ne podnosi ultimatume da znači – primirite se. Ja vjerujem da će se ta retorika relativno promijeniti do povratka Andreja Plenkovića u Bruxellesu”, rekla je Kosor.

“Gospodin Kuščević treba mijenjati upravo Zakon o sprječavanju sukoba interesa, koji je trenutno stopiran upravo u predmetima koji se tiču predsjednika Vlade”, prokomentirala je bivša premijerka afere ministra uprave Lovre Kuščevića.

“Kuščević je osobni izbor predsjednika Vlade, to je očito. Ne treba očekivati da Lovro Kuščević podnese ostavku, jedino ako Plenković procijeni da je to za njega preveliki teret”, dodala je.

“Što se tiče ministrice vanjskih poslova, neobično je da ministrica odlazi bilo gdje i napušta poziciju prije predsjedanja Europskom unijom. Pozicija potpredsjednice Vlade je zaista čast i to treba odraditi do kraja”, prokomentirala je Kosor kratko izbor Marije Pejčinović Burić na mjesto glavne tajnice Vijeća Europe.

Komentirala je i situaciju  uHrvatskoj nakon ulaska u Europsku uniju. “Mislim da smo od ulaska u Europsku uniju kao da smo se umorili i kao da smo posustali. Naš gospodarski rast je većinom zaslužan zbog članstva u Europskoj uniji. Što se tiče čuvanja demokratskih standarda, mislim da smo se u tom smislu urušili. Pritisci na neovisnu instituciju kao što je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa su nedopustivi”, pojasnila je bivša premijerka.

Kazala je da joj je teško zamisliti da bi se u zemljama EU moglo dogoditi da ministar udari dijete i da se konstatira da nema vozačku dozvolu tri godine.

Na pitanje zašto je otišao Ivo Sanader, Kosor je kazala kako to samo on zna. “Sve ovo su neki kamenčići koje možemo slagati u neki mozaik. Objašnjenje nekakvog nije dao, ali je činjenica da je ostavio državu na koljenima. I to je činjenica o kojoj najviše treba govoriti. Europske perspektive tada nije bilo, nije se nazirala. U takvoj poziciji kad je brod počeo tonuti je neprihvatljivo”, misli Kosor.

“Moj izbor za predsjednicu Vlade je bio potpuno legitiman. Mislim da pravi i potpuni odgovor zna samo Ivo Sanader”, kazala je zaključno.

Foto: Dario Grzelj/Hina