Josipović: Odlazak Plenkovića u Bruxelles značio bi nove izbore

Josipović: Odlazak Plenkovića u Bruxelles značio bi nove izbore

Bivši predsjednik Republike Ivo Josipović za N1 je komentirao zahtjev za smjenom ministra uprave Lovre Kuščevića koji je podnio HNS. Komentirao je i potencijalni odlazak Andreja Plenkovića s pozicije premijera te je rekao što očekuje od Zorana Milanovića.

“Jako dugo smo se borili za transparentnost i zato da svatko mora pokazati svoju imovinu. Svako kršenje tog pravila je kršenje demokratskih načela i premijer to ne bi smio tolerirati. Pretpostavljam da će on sam podnijeti ostavku. On je toliki teret Vladi i premijeru da ne vjerujem da može ostati na dužnosti. Je li kriv i na drugi način, a ne samo politički, to je stvar nadležnih tijela. Informacije su takve da opravdavaju da se to provjeri”, kaže Josipović.

Što se tiče moguće rekonstrukcije Vlade sada kad je ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burićizabrana za glavni tajnicu Vijeća Europe, Josipović smatra da bi se ona mogla dogoditi.

“S jedne strane premijer ima neobičnu i tanku većinu, teško je stvarati novu Vladu a da se udovolji svim očekivanjima. S druge strane, premijer sigurno osjeća da dugoročno može imati ozbiljne posljedice i da će nešto morati napraviti. Osobno bih na njegovom mjestu išao u ozbiljniju rekonstruciju”, kaže.

Na pitanje o tome je li moguće da hrvatski premijer Andrej Pleković bude izabran na neku od visokih dužnosti u europskim institucijama, Josipovi kaže kako bi bilo teško pretpostaviti da će Hrvatskoj dopasti tako važno mjesto, ali da su iznenađenja moguća.

“Plenkoviću bi to bilo veliko priznanje, a za Hrvatsku bi to značilo nove izbore”, kaže.

Kratko se osvrnuo i na predstojeće predsjedničke izbore u kojima će, između ostalih, aktualnu predsjednicu izazvati i bivši premijer Zoran Milanović koji će biti kandidat SDP-a.

“SDP-ov kanididat ne može se zadovoljiti time da uđe u drugi krug, on mora pobijediti. To se s pravom očekuje od Zorana Milanovića”, zaključuje.

Foto: Admir Buljubašić/Hina