Škoro o skromnom djetinjstvu, mladosti, glazbi i politici: Morao sam prodati gitaru kako bismo kupili ugljen

Škoro o skromnom djetinjstvu, mladosti, glazbi i politici: Morao sam prodati gitaru kako bismo kupili ugljen

Prije nekoliko godina za Miroslav Škoro dao je zanimljiv interview koji prenosi Slobodna Dalmacija. Škoro je govorio o djetinjstvu, o onome što zamjera drugim glazbenicima i o odnosu građana prema politici.

Pričao je o skromnom djetinjstvu i majčinoj ljubavi. “Prazan skup koji smo u smislu kućnog proračuna imali na raspolaganju, majka je znala rasporediti.”

“Sjećam se da sam uz gitaru pokušavao pisati pjesme curici iz drugog razreda, ali smo gitaru uskoro morali prodati kako bismo kupili ugljen” ispričao je Škoro.

Već kao mladić želio je živjeti od pjesama koje napiše, ali je brižna majka inzistirala da završi fakultet i ima državni posao kao egzistencijalnu sigurnost.

“U jednom sam trenutku htio biti svećenik, ali moja pametna majka je rekla da nema dva sina i da malo razmislim”, rekao je Škoro.

Od 1985. godine nastupa s tamburaškim orkestrom Slavonski bećari, a u Americi upoznaje Jerrya Grcevicha, pensilvanijskog virtuoza na tamburici i od tada se okreće pisanju tradicionalnih pjesama Slavonije i Vojvodine.

Vraća se u Hrvatsku i osniva tamburaški sastav Ravnica. Debitantski je album “Ne dirajte mi ravnicu”, objavljen 1992. godine, lansirao istoimenu hit pjesmu.

Za svoju glazbenu karijeru je rekao da najbitnijim smatra “ostati normalan” nakon što se dođe u poziciju popularnosti.

“Ne sviđa mi se onaj sistem kad staviš plakat na banderu i pomisliš – mene se sluša i ja mogu sada lupati gluposti. Trudio sam se da to ne radim, jer, znate, količina popularnosti ne povlači za sobom količinu intelekta”, rekao je Škoro. Nije rekao na koga je mislio.

Iako se i sam bavio politikom, svjestan je malodušnosti građana prema političarima. “Dragi moji homo politicusi, da bi se dogodila promjena, nisu samo političari krivi, mi smo ih izabrali, nek budu izbori svake dvije godine. Mi šutimo, trpimo i gledamo kroz vlastite interese. Najviše se bune oni koji su se zaposlili preko veze. Vlast imate kakvu ste sami izabrali“, govorio je Škoro prije nekoliko godina.

Foto: Lana Slivar Dominić/Hina