Lakrdija od školske godine: Plenković i Divjak se sada postavljaju kao zaštitnici loših učenika od ‘zlih’ učitelja

Lakrdija od školske godine: Plenković i Divjak se sada postavljaju kao zaštitnici loših učenika od ‘zlih’ učitelja

Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske poručio je u četvrtak da je Vladina Uredba kojom se omogućuje učenicima da imaju pravo na još dvije zaključene negativne ocjene, a da ne budu upućeni na ponavljanje razreda, uplitanje u autoritet učitelja i nastavnika.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak u četvrtak je uputilila učiteljima i nastavnicima još jednu lošu poruku i još jednom ih uvrijedila, tvrdi sindikat.

Iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske (NSZSŠH) su ustvrdili da su u ‘ovim teškim vremenima’ učitelji i nastavnici ulagali nevjerojatne napore kako bi održali što kvalitetniju nastavu, a jednako tako kako bi što kvalitetnije vrednovali rad učenika, javlja Jutarnji list.

“U ovim nenormalnim uvjetima svi učitelji i nastavnici svjesni su manjkavosti nastave na daljinu, kao i nemogućnosti objektivnog vrednovanja učenika i svi će voditi računa da učenici budu pravedno ocijenjeni i vrednovani”, ističe sindikat.

Dodaje kako će upravo iz tih razloga mnogi učitelji i nastavnici ovoga puta donekle ublažiti svoje kriterije.

Sindikat smatra da se “ministrica sada postavlja kao zaštitnik loših učenika od ‘zlih’ učitelja i nastavnika, a zapravo šalje poruku kako se i bez učenja može uspješno završiti razred”.

“Ministrica je u vrijeme krize najprije uvrijedila učitelje razredne nastave, jer prema njenom mišljenju oni zapravo ne rade gotovo ništa, a prava se nastava odvija na trećem programu HRT-a”, tvrdi NSZŠH.

Dodaje kako su učitelji razredne nastave, prema mišljenju ministrice Divjak, trebali samo davati zadaće vezane uz nastavu na trećem.

Pozvala ih je tako 11. svibnja, napominje sindikat, da održavaju nastavu u školama, a epidemiološki uvjeti su bili jedino za zbrinjavanje djece.

“Kada ih je trebala u školu pozvati sve, jer su uvjeti za održavanje nastave sigurni, tada to nije jasno učinila”, poručuje sindikat.

“Sada vrijeđa sve učitelje i nastavnike, jer očito smatra da oni nemaju dovoljno znanja kao ni jasne kriterije za vrednovanje učenika”, tvrdi sindikat.

Ocjenjuje da ovo ‘podilaženje slabijim učenicima’ neće pomoći ministrici da popravi mišljenje koje o njoj imaju mnogi, koji smatraju da je u vrijeme krize radila mnoge loše poteze.

Velika je šteta, smatra sindikat, da će mnogo dobrih stvari koje je u mandatu učinila biti prekrivene njenim zadnjim postupcima i odlukama. Učitelji i nastavnici, kao svi vrijedni učenici zaslužili su bolje, poručuje NSZSŠH.

Vlada je na sjednici u četvrtak donijela uredbu kojom se učenicima razredne nastave omogućuje prijelaz u viši razred bez obzira na ocjene, dok će učenici od petog do osmog razreda imati pravo na popravak uz četiri negativne ocjene.

Foto: Lana Slivar Dominić/Hina